Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Истински Истории»Мистериите от Черната стая на Кромуел остават неразгадани до днес

Мистериите от Черната стая на Кромуел остават неразгадани до днес

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k735
Черната стая на Кромуел

Оливър Кромуел е бил най-известният диктатор е британската история и като такъв е имал много врагове. Заговорите за убийството му идвали не само от родната му Англия, а и от съседните държави.

По тази причина, въпреки че е бил скъперник, той отделял завидна сума за специална служба, която трябвало да се грижи за неговата безопасност. Службата се наричала Черната стая в нея работели агенти, приближени до Кромуел.

През 1653 година тайното разузнаване се оглавява от секретарят Джон Тюрло. Той изпълнявал и длъжността отговорник на кралската поща, заради което Кромуел му възлага проверката на писмата от подозрителни източници.

Писмата не била отваряни с обикновена ножица, а със специално разработени за целта машина. Те отваряли внимателно пликовете, без да вредят на структурата на восъчния печат. След това можели перфектно да го залепят повторно, без да си личи, че е отваряно.

Оливър Кромуел
Снимка: assassinscreed.wikia.com

Служителите в Черната стая работели под огромно напрежение, защото освен че трябвало да отворят подозрителното писмо, в някои случи се налагало да му направят и копие. Цялата процедура трябвало да се извърши възможно най-бързо, тъй като евентуално забавяне при кореспонденцията щяло да внесе съмнения.

В Черната стая работил и професорът по геометрия Джон Уолис, който разгадавал сложните шифри, каквито нерядко се използвали при изпращането на писма.

Тюрло срещал различни предизвикателства при отварянето и разпространяването на тези писма, докато в кабинета му не влиза чужденец с черно наметало, който учудващо знаел точно с какво се занимават тайните служби на Кромуел.

Писмо
Снимка: facebook

Непознатият заявил, че може да разчита написаното дори с нечетлив почерк и да направи копие за около 2 минути. Подобно твърдение през 17 век изглеждало невероятно.

За да провери думите му Тюрло подал на странника документ без особено значение, а 2 минути той се върнал с точно копие. Непознатият мъж добавил и че до няколко часа знаците от копието ще изчезнат, а листа ще е отново бял.

Веднага бил назначен в Черната стая на Кромуел и благодарение на неговата работа били разкрити няколко заговора срещу диктатора.

Докато работел за тайните служби, непознатия мъж така и не споменал името си. След като на престола се качва Чарлз II Стюарт и агентите от Черната стая са освободени, непознатият получил чувалче със златни монети и повече никой никога не го видял.

Черната стая

Вековете по-късно британски експерти неуспешно се опитват да разгадаят тази мистерия. Те смятат, че копията са правени благодарение на фотографски трик, но това звучи невъзможно за тази епоха.

Копията са правени в тъмна стая с една горяща свещ, а някои експерти смятат, че е използвано специално вещество, което пренасяло написаното, когато листите се допрат един върху друг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest