Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Луди факти за холандският Дядо Коледа

Луди факти за холандският Дядо Коледа

3 от 5 Снимки

Синтерклаас и Сатаната


Черния Пийт може да изглежда малко страшен, но със сигурност не може да бие оригиналния помощник на Синтерклаас. Когато старецът ходил в детски домове през Средновековието, той вземал друг свой приятел със себе си – Сатаната! Подробностите за тази история са малко неясни. Всичко, което знаем със сигурност, е, че през Средновековието холандците наистина харесали да рисуват снимки на Синтерклаас, който влачи след себе си Сатаната във вериги. Може би ще се запитате защо Синтерклаас, е мислил, че е добра идея да води Дявола, докато се промъква в домовете на децата? Според изследвания причината е, че Принцът на мрака е смятан за първообраз на самия старец.

В нощта срещу 6 декември Синтерклаас идва в Холандия. Докато всяко добро момче и момиче спи, холандският Дядо Коледа се промъква в къщата му и оставя лакомства и подаръци, които децата да открият, когато се събудят на сутринта.

Звучи ви познато, нали? Денят на Синтерклаас не е просто ранна Коледа, а съвсем различен от познатия ни празник. Единственото общо е, че става дума за весел старец, раздаващ подаръци. Разликите обаче са много повече.

На първо място Синтерклаас владее няколко африкански роби и отвлича деца. Вместо да лишава лошите деца от подаръци, той ги бие или ги взима със себе си. Докато първообразът на Дядо Коледа е Свети Николай, първообразът на холандския му братовчед е самият Сатана.

Вижте в следващата галерия тези и още няколко луди факта за холандската Коледа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати