sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Честит имен ден на Зорница и Зорка!

Честит имен ден на Зорница и Зорка!

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k959
Зиновий и Зиновия
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На 30 октомври Българската православна църква отдава почит пред светците Зиновий и Зиновия и на днешния ден имен ден празнуват Зорница, Зорка и Зоран. Името е със славянски произход и идва от думата зора.

Зорница е била богинята на утрото в славянската митология. Тя имала сестра – Вечерница, като и двете били свързани с планетата Венера, която е първата звезда, появяваща се на небосклона при изгрев и залез слънце.

Двете били дъщери на Дажбог, който в славянската митология олицетворявал Слънцето – даващият плодородието, изобилието, светлината и топлината.

На днешния ден християните се прекланят пред паметта на светците Зиновий и Зиновия, които са загинали мъченически. Те са родом от град Егей в Мала Азия. Те живеели през III век и заради вярата си в Христа били подложени на тежки мъчения и посечени през 285 година.

Зорница

На 30 октомври се почита и сръбския крал Стефан Урош I – Милутин, който е обявен и за светец, понеже при неговото управление се издигат множество църкви и манастири.

Мощите му се съхраняват вече 550 г и се намират в митрополитската катедрала Света Неделя в София.

Свети Милутин е бил на кралския престол 42 години, като още при възкачването си дал обещание, че колкото години царува, толкова и християнски църкви ще издигне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest