Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Фундаментални истини, които са измислени наскоро

Фундаментални истини, които са измислени наскоро

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983372
4 от 5 Снимки

4. Националните кухни - модерни политически глупости


Всяка храна е известна със своята специфична кухня – това убеждение се появява в началото на 20-ти век. Истината е, че повечето храни, които смятаме за отличителен белег на даден народ, всъщност е измислица на някой съвсем друг. Когато заговорим за италианска храна, неминуемо се сещаме за пица и спагети с доматен сос. Истината е, че спагетите с кюфтета са измислени в Америка още в началото на 20-и век. Ако си поръчате автентично ястие в Италия, ще получите нещо с маслини, морски дарове или и двете. С две думи – всичко, което смятате за традиционна национална кухня, не е. Няма как да идентифицирате определени храни с определени държави. Това е чисто и просто способ на правителството за създаването на обединена национална идентичност. А храната определено е страхотен обединител и дори най-върлите врагове-историци, са обединени зад това твърдение;

Когато нещо бъде измислено, често неговият изобретател се опитва да втълпи на хората, че винаги го е имало. Примери за това има много. Така например производителите на диамантени пръстени ги рекламират така, сякаш са вековна традиция, а това изобщо не е истина.

Знаете ли например, че тийнейджърите се появяват след Втората световна война. Прадядо ви не знае какво са тийнейджърски години. Причината за това е една – те са измислени след 40-те. Дотогава хората са преминавали направо от 12 на 20 години. Никой не е обръщал специално внимание на периода от човешкото развитие, когато не си нито дете, нито възрастен. Терминът тийнейджър е въведен от списание Life през декември 1944 г. С него авторите се опитват да опишат новата американска младеж, и по-точно – бялото момиче тийнейджър от средната класа. Тя се характеризира с всички факти, които са ни познати и до днес – от мания по телефоните до отегчение от света.

Ако започнем да се ровим, ще разберем, че едни от нещата, които приемаме за фундаментална истина в живота ни, също са скоро наложени факти. В галерията горе ще намерите кои са най-фрапиращите примери за това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати