Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Библията»Нито едно от събитията, описани в Библията, не се е случвало

Нито едно от събитията, описани в Библията, не се е случвало

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Библия

Не е имало унищожаване на стените на Йерихон или пък преселване на евреите от Египет към Обетованата земя, твърдят израелски учените пред вестник La Repubblica. Събитията както от Новия, така и от Стария завет са измислени, подобно на историята за Ромул и Рем.

Заключението се прави въз основа на многогодишни разкопки, които казват, че героизмът на израелтяните е силно преувеличен. Стени на Йерихон не е имало и свещениците не са ги унищожили със звука на техните тръби.

Ето защо героизмът на завоевателите, за които се твърди, че са се борили срещу превъзхождащите ги по сили ханаанци, е богословска реконструкция, която не се основава на факти твърди археологът Зеев Херцог, един от най-известните професори от факултета по археология в университета в Тел Авив.

Той допълва и че разкопките ясно са показали, че израилтяните никога не са били в Египет, никога не са се скитали из пустинята и никога не са завладявали земя, за да предадат на дванадесетте племена.

Йерихон

Няма писание в Библията, което да се е потвърдило от археологическите екипи. Изход например може да се отнася до няколко семейства, а тяхната история е преформулирана.

Липсват и исторически свидетелства за Великото царство на Давид и Соломон, описвано като връхна точка на политиката и военната сила на израелтяните. Според Книгата на царете царството се е простирало от бреговете на река Ефрат до Газа.

Археолозите обаче казват, че подобно царство никога не е съществувало. Разкопките са дали голямо количество материали за периода преди кралството на Давид и Соломон, но няма нито един артефакт, потвърждаващ тяхното съществуване.

Пустиня

И това не означава, че археолозите са търсили на грешното място. Те са получили множество свидетелства, че по времето на Давид и Соломон Йерусалим е голямо селище, в което не е имало централен храм или кралски дворец.

Но е по-вероятното внушителното царство да е било племенно княжество, разделено на малки райони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest