Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Смъртта на човешките езици! Историите на последните, които ги говорят

Смъртта на човешките езици! Историите на последните, които ги говорят

3 от 4 Снимки
Смъртта на човешките езици! Историите на последните, които ги говорят
Снимка: IkviAt

3. Туоне Удайна (1823 - 1898)


Туоне Удайна или Антонио Удине (от италиански) е последният човек, говорил древния език на Далмация. Интересен факт е, че това не му бил родният език. Той израства като италианоговорящ и с италианско самосъзнание, но го научава тайно от родителите си, които не искали да го учат на него. Лингвистът Матео Бартоли се опитва да запише и систематизира далматинския през 1897 година, защото последните писмени данни за него били от 11 век. Бартоли почти успява, но опитът се проваля накрая поради факта, че Удайна случайно настъпва противопехотна мина;

Историята е динамична поредица от събития, които бързо, от гледна точка на учените, издигат някои народи на върха и също толкова бързо ги сриват в забвение. Заедно с тях забравяни биват и езиците, на които са говорили, оставайки по този начин историците пред истинското предизвикателство да ги разгадаят и преведат.

Според ЮНЕСКО половината от 6500-те езика, говорени днес, са застрашени от изчезване още преди изтичането на този век. Освен бурните политически процеси голяма вина за това имат и глобализацията и новият световен език – английският, който в началото на ХХ век измести от върха френския.

В крайна сметка стотици езици вече ги няма, някои от тях са изчезнали отдавна и без фанфари, но понякога смъртта на един език се записва и ние знаем точно кой последен го е говорел. Ето и историите на няколко такива хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати