Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митичната история за съзвездието Рак

Митичната история за съзвездието Рак

Митичната история за съзвездието Рак

Съзвездието на Рака е една от най-трудните за различаване небесни контракции на звездния небосклон. Разположено между съзвездията на Лъв, Близнаци и Хидра, то е получило наименованието си поради факта, че в центъра му е разположена точката на лятното слънцестоене.

Централна роля в много религии и вярвания в миналото и днес заема Слънцето и именно слънцестоенето. Точно и поради тази причина съзвездието Рак има своята богата и митична история.

Небесната конструкция е най-ярка в полунощ на първата половина на февруари. Повечето народи от Южното полукълбо вярвали, че именно тогава в съзвездието се разтваряла черна дупка, от която на Земята идвали хорските души. Това било свещено време, оформило вярвания и традиции на милиони.

Легенда от Северното полукълбо гласи, че Съзвездието на Рака било създадено от богинята Хера като напомняне за огромния рак, защипал крака на Херкулес, когато героят се борил със страховитата Лернейска хидра. Мощният звяр имал тяло на змия и отровен дъх. Бил дете на дракона Тифон и Ехидна, а самата Хера се грижела за него, с цел хидрата да убие един ден Херкулес.

Двубоят на героя на Елада с многоглавия звяр бил дълъг и свиреп. В разгара му победата наближила Херкулес, но Хера изпратила огромен рак, който защипал крака на героя и почти му я отнел. Синът на Зевс обаче смачкал морското същество със сандала си.

Хера жестоко ненавиждала Херкулес, защото той бил син на Зевс и на смъртна жена. Макар че планът й не успял, за да почете Рака, помогнал й в осъществяването на злия замисъл за убийство, богинята го превърнала в съзвездие.

В мита има тънка връзка със символиката на Рака – човек може да затъне в тресавището на мними удоволствия – опасност, в която той може да се удави, а болката от ощипването на рака и скритата безсмъртна глава са свидетелство за мъдър избор – връщане в реалния свят. Това винаги е трудно за родените под знака Рак.

Символиката на Рака е израз на женското начало. С него са свързвани и вярванията във Великата Майка, почитана от почти всички древни цивилизации. В древноегипетския пантеон Рака се представлявал от бог Хор. Той бил символ на законността и честността.

Царицата на нощта – Луната, пък от най-древни времена фигурира в картите Таро. Тя се смята за вдъхновителка на майчинството, символ на плодородието, а Луната управлява знака Рак. От нея зависят дъждовете и наводненията, тя пълновластно царува над водните си поданици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest