Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Кой кой е сред древноримските богове?

Кой кой е сред древноримските богове?

Римски богове

Вярванията на древните римляни са отразени в Римската митология. В някои предания тя е близка с окултизма, а в други се срещат заемки от Гръцката митология.

Главен бог на древните римляни и цар на боговете е Юпитер – бог на мълниите и бурите. Негов баща е богът на посевите и земеделието Сатурн, а майка му е богинята на жътвата и плодородието Опс, наричана още Рея или Кибела. Сестра и съпруга на Юпитер е богинята Юнона, която е покровителка на брака, бременните и родилките.

Сатурн и Рея са родители не само на Юпитер и Юнона, но и на Нептун, Плутон, Веста и Церера. Нептун е бог на морето и течащите води. Плутон е богът на подземния свят и мъртвите. Веста е богиня на домашното огнище и семейния живот, а Церера – на земеделието. Нейната дъщеря Прозерпина е богиня на природата и плодородието, а след като е отвлечена от Плутон, става царица на подземния свят.

Първоначално боговете са управлявани от Сатурн, но децата му го свалят от престола, а мястото му е заето от Юпитер. Нептун става цар на моретата и океаните, а Плутон – на подземния свят.

Син на Юпитер и Юнона е богът на войната и битките Марс. Легендарните основатели на Вечния град са близнаците Ромул и Рем, които са синове на Марс и са отгледани от вълчица. Деца на Юпитер са и Аполон и Диана (от Латона), Бакхус, Меркурий (от плеядата Мая), Минерва.

Бакхус е бог на плодородието, лозарството, виното и веселието. Диана е богинята на лова. Нейният близнак Аполон е бог на светлината и предводител на музите. Вестоносец на боговете е Меркурий, който е бог на красноречието, търговците и крадците. Любимата дъщеря на Юпитер е богинята на мъдростта, изкуствата и занаятите Минерва, която не е родена от жена, а е излязла от главата на баща си.

Почитана римска богиня е Венера – богинята на красотата, любовта и живота. Тя е родена от морската пяна, съпруга е на Вулкан и майка на Купидон. Вулкан е богът на огъня и ковашкото изкуство, а Купидон е богът на любовта, на чиито стрели са подвластни не само хората, а и боговете.

Янус е богът на началото и края, покровител на пътищата, има две лица, едното гледа към миналото, а другото – към бъдещето. Белона е съпруга на Марс и богиня на войната, а Виктория е богиня на победата. Рома е богинята, олицетворяваща Рим и негова покровителка, а Квирин е бог, отъждествяван с Ромул. Флора е богиня на цветята и градините, а Помона – на плодовете. Луна е богинята на нощната светлина. Сред най-почитаните от древните римляни е Фортуна – богинята на съдбата, щастието и късмета.

Древните римляни почитали и ларите – духовете на домашното огнище, пенатите – божествата пазители на дома, свързани с обожествените духове на умрелите предци, и маните – духовете на умрелите, обитаващи подземния свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати