sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес почитаме Свети Евстатий

Днес почитаме Свети Евстатий

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Свети Евстатий
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На 21 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Евстатий и по този повод хората с името Евстати, Евстатий и Евстатия празнуват имен ден днес.

Евстатий е гръцко име, които се превежда като издръжлив, строен.

Свети Евстатий е проповядвал Христовата вяра в Антиохия и заради дейността и убежденията си е бил преследван. Участвал е в Първия вселенски събор, където се изправя срещу еретика Арий.

Евстатий е бил един от епископите на Антиохия и твърдо е защитавал принципите на православното християнство, въпреки че по това време християните все още са преследвани и убивани.

През 326 година той заминава за Грузия, за да покръсти населението там. Първите, които приели християнската вяра, били пастири, с които светецът се срещнал.

След завръщането си от Грузия Евстатий се заел с дела на местната църква, а хората в областта го обичали и уважавали заради добродетелите и мъдростта му.

След смъртта на император Константин се подема мощна защита на еретиците ариани, а християните били гонени. Под ударите на новия император попада и епископ Евстатий, който е свален от църковната си длъжност и изпратен на заточение в Тракия.

Светецът е бил обвинен в безнравствен живот, като с тази клевета новите управници на Антиохия се надявали да спрат народното вълнение при свалянето на епископа.

В Тракия светецът заминава заедно с трима презвитери и дякони, станали свидетели на несправедливостта. Те останали с него до смъртта му през 360 година във Филипи.

На днешния ден православната църква отдава почит и на Свети Тимотей, един от учениците на апостол Павел. Той е бил първият епископ на Ефес и заради християнската си вяра е бил убит от тълпа, която го нападнала изненадващо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest