Марс унищожава спътника си Фобос
Mars is Destroying its Moon Phobos
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Марс унищожава спътника си Фобос

Марс унищожава спътника си Фобос

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k721
Марс

От няколко години Марс е започнал бавно да унищожава естествения си спътника Фобос, уведомяват специалистите от НАСА, които изучават вдлъбнатините и повърхността на Фобос.

Първият етап от разрушаването на небесното тяло вече е започнал и е провокиран от приливните сили между спътника и Червената планета.

Разстоянието между Фобос и Марс е 6000 километра и това е най-късата дистанция между спътник и планета, около която се върти, в Слънчевата система. Учените са категорични, че именно късото разстояние е причината за унищожаването на Фобос.

Луната на Червената планета се приближава към нея с 2 метра на всеки 100 години. Но въпреки че неговият край наближава в планетарни условия, луната няма да се разпадне още 30 до 50 милиона години.

Спътникът е с продълговата форма и е по-голям от двете луни, които обикалят орбитата на Марс. Заради огромната сила на привличане формата на Фобос няма как да е кръгла.

Браздите по повърхността му са с дълбочина от около 30 метра, широчина до 20 метра и дължина от 20 километра. Първоначално се е смятано, че тези бразди са резултат от образуването на големия кратер Stickney.

Модели на изследователите от НАСА обаче откриха, че каналите са се образували в следствие приливните сили на гравитацията между Марс и Фобос. Същите сили между Земята и Луната са причината за приливите и отливите на океаните и моретата.

Теорията за приливните сили е поставена през 1970 година, подкрепена със снимки от космическата сонда Викинг. Но тогава учените са вярвали, че Фобос е с достатъчно плътна повърхност.

Смята се, че вътрешността на спътника е съставена от отломки, които са обвити с дебел външен слой от брашнест реголит.

Вътрешността обаче е склонна към промени, така че да коригира и външната обвивка. Експертите смятат, че това се дължи на напрежение, което с времето ще увеличи браздите по повърхността на Фобос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest