Символика и значение на белия цвят
Symbolism and Meaning of the Color WhiteSimbolika i značenje bele boje
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Психология на Цветовете»Символика и значение на белия цвят

Символика и значение на белия цвят

Бял Гълъб
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Белият цвят предизвиква у повечето хора усещане за лекота и тишина‚ хлад и светлина. Това е цветът на искреността‚ идеала‚ въображението и мечтитесимвол на истината и невинността.

Интересен факт е, че в почти всички религии и митологии символиката на белия цвят се припокрива, тъй като се свързва с чистотата, вярата, доброто и справедливостта. Разбира се, и това правило има изключения - някои африкански племена асоциират този цвят с небитието и страха.

Според Петър Дънов чрез белия цвят човек изразява готовността си да служи на Бога без никакви външни правила и норми. Бели са чистата душа, ангелите, свежестта и пролетта.

Източната наука Фън Шуй пък съветва една стена в спалнята на новородено бебе задължително да е боядисана в бяло, за да няма малкото проблеми със съня.

Що се отнася до българските традиции, в Източните Родопи има обичай да се прави сватбена маска на булката с бяла боя и цветни мъниста.

От друга страна обаче, макар и рядко, бялото е свързвано и със смъртта. В Странджанско векове наред траурът е бил в бяло, защото хайдутите, които отивали към бесилото, са били облечени с бели ризи.

Дънов

За белия цвят животът и смъртта са равнозначни. С бялата светлина се назовава светът‚ а с белия мрак - царството на смъртта.

Поради тази причина бялото яйце е символ на живота‚ а белият саван - на смъртта. Белият цвят в еднаква степен означава плодородието и безплодието‚ интереса към живота и скуката‚ енергията и нейната липса.

Като цяло този тон се приема за неестествен, тъй като рядко може да бъде видян в природата. Затова пък белият цвят е много разпространен в неживата природа – облаци, сняг, мъгла и т.н.

Белотата на падащия сняг е символ на чистота. Брадите на възрастните мъже също са бели, което го свързва и с мъдростта на предците. Във всички случаи бялото се откроява на общия фон‚ свидетелствайки за необикновеността на предметите и загадъчността на явленията.

Връзката на белия цвят със слънчевата светлина‚ топлината и деня го превръщат в символ на празника‚ на радостта‚ на всичко положително. Затова този оттенък символизира успеха‚ дружбата‚ победата на доброто над злото и идването на пролетта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest