sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Искате бързо да си спомните нещо? На колене!

Искате бързо да си спомните нещо? На колене!

Нина НордНина Норд
Джедай
760550
Искате бързо да си спомните нещо? На колене!
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Паднете на колене, ако спешно имате нужда да си спомните нещо важно, съветват британски учени. Не става въпрос за религиозно коленопреклонение, за да чуе небето молбите ви, а за нещо съвсем простичко - лесен начин да се ровите в морето от спомени.

Според учените спомените ни са пряко свързани с аромати, усещания, движения. Асоциативните вериги понякога са много странни – например въртенето на спиците на детско колело може да ви накара да се сетите къде сте сложили любимата играчка на детето ви.

Миризмата на пържено пък може да ви подсети къде сте оставили важен документ, който сте скрили от самите себе си, докато сте си мислили кога най-после ще имате свободно време, за да отидете и да хапнете бухтички на воля...

Ако промените няколко пъти позата на тялото си, докато се опитвате да се сетите за нещо важно, най-накрая може да уцелите позата, в която сте били, когато нещото се е случило. Защото, според учените, това директно насочва паметта ни към момента, който се опитваме да изровим от мозъка си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest