Всичко, което не знаете за азиатските суеверия
Everything you Don't Know about Asian Superstitions
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Всичко, което не знаете за азиатските суеверия

Всичко, което не знаете за азиатските суеверия

Китайски зодии
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл-13%
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
19.14 лв.
Виж ››

Предполага се, че съвременният свят се ръководи от здрав разум, придружен от различни традиции. И макар всяка държава по света да има своите суеверия, които малко или много се спазват от гражданите, в източите страни всичко се ръководи от тях.

Така че, за да може един човек да се впише в начина на живот в Източна и Южна Азия, той ще трябва да има обширни познания в областта на магиите и обичаите. Днес ще ви запознаем с основните суеверия, които властват в Далечния Изток.

1. Късметлийски числа

Колкото и странно да звучи за един западен човек, в много азиатски държави календарът се дели на добри и лоши дни. Освен обикновените хора, от късметлийските числа се влияе цялата работа на правителството, архитектурата и още редица държавни институции.

Когато пък младите хора решат да сключат брак, те са задължени да посетят врачка, която да определи тяхната кармична съвместимост, както и подходяща дата, на която да се врекат във вечна вярност.

Число 9

В Китай и Япония смятат, че цифрата 13 носи лоша енергия, затова и често тя е изпускана в строителството на нови сгради, а асансьорите пък съвсем нямат копче, което да води до този етаж.

В Тайланд и Китай за щастливо число се смята 9, тъй като на местния език се превежда като „движение напред”. В Япония обаче ситуацията е съвсем различна. Там 9 се произнася като „ку”, което означава болка и страдание. Ето защо много от болниците в страната са само на 8 етажа.

2. Ромб

За китайците тази геометрична фигура е равнозначна на Дявол за западните държави. Вярва се, че острите ъгли на страшния символ прерязват щастието, а различните страни отразяват неблагополучието.

Интересен случай, свързан с това суеверие, е ситуацията с небостъргача на Китайската банка. Построен през 90-те години от великия архитект Йео Минг Пей, който е автор и на стъклената пирамида пред Лувъра, той става повод за обществен скандал.

Сградата има за цел да наподобява бамбукови стебла, символизиращи просперитет, но външната й облицовка е изградена от ромбовидни стъкла. Стига се до там, че Китай е обвинен в заговор срещу тогава още британския Хонконг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest