Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Потрошиха Тутанкамон, докато го почистват

Потрошиха Тутанкамон, докато го почистват

Маската на Тутанкамон

Една от най-известните древноегипетски реликви, маската на Тутанкамон, е била счупена от служители на Египетския национален музей в Кайро.

Асошиейтед прес съобщава, че брадата на златни и сини ивици от погребалната маска на древния владетел на Египет е била отчупена. За да замаскират щетата по безценната реликва, служителите на музея я залепили с епоксидно лепило.

Случката се е разиграла миналата година, съобщава изданието. Ръководството на музея получило заповед артефактът да бъде поправен незабавно. В създалата се паника служителите стигнали до абсурдното решение да възстановят щетата по експоната с неподходящото лепило. Маската все още носи белезите на повредата.

За случая изданието се позовава на източник, пожелал анонимност. Пред журналисти той е разказал, че върху реликвата, оцеляла повече от 3300 години, сега има фуга между брадата и лицето на фараона, запълнена с жълта прозрачна ивица. Консерватор, присъствал на поправката, твърди, че част от епоксидната смола залепнала по маската и била премахната с шпакла, която я надраскала.

Тутанкамон

В Египетския национален музей в Кайро са изложени и над 1700 предмета, намерени в гробницата на египетския владетел. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати, като безспорно най-ценният артефакт е поруганата позлатена погребална маска.

Тутанкамон е египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия. Умрял е още като юноша. Той бил последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Положен в четири позлатени ковчега, поставени един в друг, три саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит.

Гробницата е открита в Долината на царете през 1922 г. от английския археолог Хауърд Картър. Гробът на Тутанкамон е единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет.

Точно след откриването на находката започва и небивалият интерес към древноегипетската култура и бит, разпространил се в киното, литературата и дори в обществения живот, припомня агенцията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
нет
нет
23.01.2015 14:50
Била съм в този музай и ме изуми небрежността,с която съхраняват и се отнасят към безценните находки.Изложени са в най-обикновени шкафове със стъклени стени,без никаква регулация за влага и температура.Арабите са много мърляви и нехайни,учудвам се как все още имат оцелели находки.Предполагам,че вече са продали ценните артефакти и са ги заменили с имитации.
1
0
Asparux
Asparux
23.01.2015 15:27
Безценни находки! За това хора от цял свят отиват там за да ги видат.
1
3