sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Добрите хора умират на рождения си ден

Добрите хора умират на рождения си ден

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983524
Смърт
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Има старо поверие, че добрите хора умират на рождения си ден. А рождените дни са нещо, което всеки изживява по свой, индивидуален начин. Рождената дата е свързана и с известен фатализъм. Според учените именно на рождения ни ден ни грозят много по-страшни неща от това да преядем и препием.

Наскоро швейцарски учени разкриха изненадваща статистика. Според проведеното проучване вероятността да умрете на рождения си ден е с 14% по-голяма, отколкото тази това да се случи в който и да е друг ден от годината.

Специалистите са анализирали данни за 2.5 млн. смъртни случаи в Швейцария в периода между 1969 и 2008 г. Изглежда рождените дни приключват по смъртоносен начин по-често от очакваното.

Хипотезите за този феномен, разбира се, са много. Според някои, когато човек усети смъртта, изчаква до рождения си ден и тогава предава Богу дух. Друг аргумент е, че именно на рождената си дата човек се чувства неуязвим и предприема много повече рискове от другите дни през годината.

Голяма част от случаите на смърт например са следствие на каране на автомобил в нетрезво състояние, най-често след купон по случай на празника.

Честит Рожден Ден

Според статистика от Кембриджския университет професор Давид Шпигелхалтер ефектът е категорично свързан със самите рождени дни. Той твърди, че има нещо на рождения ви ден, което ви убива, а не някакви психологически причини.

Ръководителите на изследването обаче твърдят, че данните за смъртните случаи на рожден ден недвусмислено показват, че рискът от фатален край е по-голям по точно определени причини, предимно инциденти и самоубийства.

Шпигелхалтер обаче контрира, че информация е сравнима с еднотипен 14% ръст при всички причини. Това е мащабно изследване с разгледани 2.5 милиона смъртни случаи. Резултатите показват едва 900 случая, в които хората са записани със същата дата на раждане като датата на смъртта.

Възможно е, когато датата на раждане на определен човек е неизвестна, чиновниците да използват датата на смърт и за рождена дата, просто за да попълнят задължителното поле във формуляра. Друг подобен вариант са хора, бързащи да попълнят документите, да запишат една и съща дата и в двете полета по погрешка.

И ако приемем, че грешки във въвеждането на данните се случат само при 0.04% от смъртните актове, целият ефект става много обясним. Така допълнителният риск от смърт на рождения ден спада до около 4%.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
55
43
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ВОДНО конче
ВОДНО конче
01.02.2015 20:21
Забелязала съм,че много от хората си отиват от този свят около рождените си дни/+- около месец/,дори бих казала повечето.Същото важи дори и за моите баба-месец преди,дядо-месец след,баща-месец преди,братовчед-2 седмици преди.
10
0
.................
.................
18.04.2015 16:20
Абсолютно съм съгласна с гореказаното...свекър ми почина 2 седмици преди рожденния си ден, а баща ми 2 седмици след него....
5
0