Съществуват ли наистина паралелните светове
Do Parallel Worlds Really Exist?
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Съществуват ли наистина паралелните светове

Съществуват ли наистина паралелните светове

AdminAdmin
Администратор
658318
Паралелни Светове
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Всички явления във физиката не могат да бъдат обяснени с единна теория и това е известно повече от 100 години. В света на масивните обекти главни действащи сили са теорията за относителността на Айнщайн и класическата механика, а микроскопичните обекти се подчиняват на законите на квантовата механика.

Една от най-старите интерпретации на явленията представя класическия свят като следствие от съществуването на множество квантови светове.

Това е теоретичен подход за няколко едновременно съществуващи свята и е известен като интерпретация на паралелните светове. За пръв път е бил описан от американския учен Хю Евърет през далечната 1950 година.

Той твърди, че паралелните светове не се докосват по никакъв начин и не контактуват един с друг. За разлика от Евърет, ученът Ричард Уайзман и неговите колеги твърдят, че тези светове контактуват непрекъснато помежду си.

Според тях всеки един свят сам по себе си се подчинява на законите на нютоновата физика, но взаимодействието помежду им поражда явления, които могат да се припишат на квантовия свят.

Абстрактно Дърво

Уайзман казва, че когато два класически свята се приближават от различни страни към енергийна бариера, единият от тях ще засилва скоростта, а другия в същото време ще отскочи назад.

По този описан начин първият, движещ се свят ще премине през иначе непреодолима бариера и отстрани това ще изглежда като т.нар. квантово тунелиране на частицата.

Самият Уайзман признава, че все още той и екипът му не са успели да отговорят на всички загадки на класическия и квантовия свят, но може да се твърди, че някои от квантовите явления могат да бъдат обяснени с взаимодействието между множеството класически светове.

Екипът на Уайзман иска да привлече към своето изследване и други теоретици, които ще изяснят какви точно условия са необходими за осъществяване на контакт между множествените светове. Предстои им да осъществят експеримент, който би могъл да потвърди верността на техния подход.

Дали наистина ние живеем само в един от множеството паралелни светове е въпрос, който вълнува редица хора и учените постепенно се доближават до неговия отговор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
23.08.2019 02:55
Паралелни светове биха могли да бъдат единстено в евнтуалното бъдеще. Всеки път, поставени пред избор, чрез решението си избираме и в кой свят щепродължим..::)))
0
0
иле-ели
иле-ели
08.11.2014 16:19
ако теоретично приемем , че такова нещо като паралелен свят съществува, то тогава чисто теоретично може да се предположи, че при сблъсък между двата свята и отделяното количества енергия, обектите които се намират на границата могат да преминат от другата страна... теоретично малките частици на обекта от голямото количество енергия се отдалечават една от друга и обекта става безплътен - това може би е начина за преминаване... при преминаването в другият свят тази безплътност остава като евентуално атомите и частиците продължават да потдържат някаква връзка помежду си, докато нещо друго или заради връзката не се съединят отново и не се появи обекта... това е чисто теоретично.
9
4