sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Водолаз намери най-старата монета в България

Водолаз намери най-старата монета в България

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k391
Водолаз намери най-старата монета в България

Созополски водолаз случайно се натъкна на уникална златна монета, която се оказа най-старата в България. Находката е изключително рядка и доста ценна, убедени са специалисти.

Тя е открита на незначителна дълбочина от 1 м на северния бряг на созополския полуостров. След като водолазът, чието име се пази в тайна, я е намерил, той се е свързал с директора на Националния исторически музей професор Божидар Димитров и му я е показал.

Новооткритата монета е разгледана внимателно и проучена от специалистите в НИМ. Така експертите установили, че тя е направена от сплав от злато и сребро. По думите на учените находката най-вероятно е сечена в античния град-държава Лидия.

В Лидия са сечени първите монети в човешката цивилизация. До тази епоха хората използват като абстрактен символ на стоката метални блокове с форма на бича кожа, стрели, камбанки, сърпове и др.

Археолозите смятат още, че античната монета датира от седми век преди Христа. Ако това е така, тази монета е най-старата, намирана досега в страната и една от най-старите в света. Върху монетата са изобразени лъвска глава и свастика.

Водолазът, който е намерил монетата, вече е предложил на Националния исторически музей да я откупи и ръководството на институцията е приело. Договорената цена обаче не се съобщава, пише Стандарт.

Несъмнено ще откупим монетата, тъй като тя е уникална. Не мога да ви кажа нито цената, нито името на човека, който я намери. Находката е много рядка. Друга такава монета в България няма. Тя е не само най-старата, открита у нас, но принадлежи и на най-старата монетна емисия в света, която се е появила по времето на Троянската война.

Преди това, както е известно, първите форми на пари са били с форма на стрели, камбанки и сърпове. Предполагаме, че е сечена в Лидия, тъй като там през втората половина на седми век са направени първите кръгли монети. Освен това по същото време е основана и Аполония от преселници от град Милет и е съвсем логично появата на тази монета от Лидия в Аполония, обяснява професор Димитров.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Аман от прости журналя
Аман от прости журналя
22.03.2015 21:08
Тъжно е и толкова глупости да се изнасят като факти. Първата известна монета е сечена по времето на Адрис ІІ което е точно 600г. след Троянската война във държавата Лидия, град-държава с това име не съществува.
3
0
****
****
13.09.2014 21:31
Това е тъжно, защото тези съкровища биват изнасяни от специални българи, но те са си техни, а ние не престъпваме чуждата собственост. Така е от много години, някои от тях имат палати и са под опеката на правителствата.

Металдетектор трябва, усет и късмет. Наслука!
2
0