Недостигът на сън провокира грешни спомени
Lack of Sleep Provokes False Memories
Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Недостигът на сън провокира грешни спомени

Недостигът на сън провокира грешни спомени

Безсъние

Липсата на достатъчно сън може да доведе до грешни спомени, посочва се в проучване. Изследването е първото по рода си и установява, че по-малко от пет часа сън всяка нощ се свързва с образуването на фалшива памет.

Изследването е на специалисти от Мичиганския и Калифорнийския университет. Специалистите решават да изследват това в дълбочина и за целта разработват тест. Тестът трябва да установи по какъв начин липсата на сън засяга формирането на неверните спомени.

За целта учените са използвали 104 колежани, които участват в теста, който има невярна информация. Участниците са разделени на четири отделни групи, като всяка група е имала задача.

В първата част на теста, учените са дали разнообразни снимки, на които е изобразено някакво престъпление.

Те са дадени на две от групите късно вечерта, като на едната група е разрешено да спи през нощта, а другата е трябвало да будува цяла нощ.

Другите две групи също били разделени – едните са спали цяла нощ, а другите не. Те, обаче, са разглеждали снимките с престъпленията чак на сутринта.

Сън

В следващата част на изследването всички участници са прочели разкази на очевидци – тези истории дават различна информация от тази, която е показана на снимките.

След това участниците били помолени да разкажат какво си спомнят от снимките, които са разглеждали, което е и последният етап от проучването.

Хората от групата, която е видяла снимките на престъпленията, прочели са историите на очевидците и са направили опит да си спомнят какво са видели, след като не са спали цяла нощ, твърдят, че детайлите от разказите всъщност присъстват и на снимките.

Това говори за образуването на грешна памет, потвърждават специалистите, които са провели изследването.

Участниците, при които липсва сън, са по-склонни да твърдят, че са видели нещо, което всъщност не са видели, за разлика от тези, които са успели да спят през нощта.

Пълните резултати от изследването са публикувани на страниците на списание „Psychological Science”.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest