Учени измериха теглото на Млечния път
Scientists Measured the Weight of the Milky Way
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Учени измериха теглото на Млечния път

Учени измериха теглото на Млечния път

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k966
Млечен път
3D куб Ubik за деца и възрастни-18%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
14.00 лв.
Виж ››

Британски учени успяха да измерят теглото на Млечния път. Оказа се, че масата на нашата галактика се равнява половината от масата на Адромеда – галактиката, която е съседна на Млечния път.

Това изследване доказа, че теглото на Млечни път не е толкова огромно, колкото предполагаха редица учени. Експертите от Единбург обаче доказаха, че теглото на Млечния път е по-малко от това на Андромеда. И двете галактики обаче имат еднаква спирална структура.

Винаги сме подозирали, че Андромеда е по-масивна от Млечния път, но досега едновременното претегляне на двете галактики беше изключително предизвикателство. За да постигнем целта, комбинирахме скорошни измервания на относителното движение между двете галактики с най-големия съставян досега каталог на съседните галактики – заявява доктор Хорхе Пенаруби, който е един от изследователите.

Млечният път и Андромеда са най-големите структури в регион от галактики, наричан от астрономите Местната група. За да разкрият масите на двете галактики, учените са изчислили масата на тъмната материя във външните им райони.

Любопитно е, че 20% от материята на двете галактики е невидима, а досега учените не бяха в състояние да кажат коя е по-голяма.

Астрономите са отчели, че в галактиката Андромеда има двойно повече тъмна материя. Тъмната материя е слабо изучената невидима субстанция, съставляващата по-голямата част от външните райони на галактиките.

Галактика

Въпреки че Млечният път и Андромеда изглеждат сходни по размери, досега учените не са били в състояние да докажат коя е по-масивната. В предишни изследвания учените са успели да изчислят само масата, събрана във вътрешните райони на двете галактики.

Само преди няколко дни група от астрономи успя да открие най-далечната галактика с помощта на телескопа Хъбъл. Огромната галактика е от вида Лупа, а възрастта ѝ надхвърля стария рекордьор с 200 милиона години.

От НАСА съобщават, че намирането на такава галактика е изключително необичайно, защото районът преди това не е бил оглеждан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
23.02.2015 20:55
Тези учени американци ме изумяват с тъпите си доводи базирани на предположения. Изчисления върху невидими неща, хвърлени думи на лъжа в простолюдието за да оправдаят купчината похарчени пари за поредната глупост.
0
0
Гошо розичката
Гошо розичката
01.02.2015 20:52
30 реда за теглото на Млечния Път и никъде теглото поименно.
0
0