Започва свещеният месец за мюсюлманите
The Muslim Holy Month Begins
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Започва свещеният месец за мюсюлманите

Започва свещеният месец за мюсюлманите

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k982
Започва свещеният месец за мюсюлманите
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Тази събота за мюсюлманите започва свещеният месец в ислямския календар, наречен Рамадан. Той продължава точно 30 дни, като краят му ще бъде отпразнуван на 27 юли.

За мюсюлманите месецът на Рамадан е съсредоточен върху молитви, постене, посвещаване на исляма и даряване на пари за благотворителност.

Рамадан е деветият месец в ислямския календар, като за най-свещена се смята последната трета от месеца, защото почита разкриването на първите стихове от Корана на пророка Мохамед.

Започва свещеният месец за мюсюлманите

През този месец се пости, като от хранителния режим са освободени възрастните хора - тези със сериозни заболявания, бременните жени и малките деца.

Рамадан се отбелязва от над 1.5 милиарда мюсюлмани по цял свят, като този празник е един от 5-те основни стълба на религията им.

Всяка година Рамаданът започва с честването Хилал, което включва празненства и молитви, и завършва с 3-дневния фестивал Ейд ал-Фитр, когато мнозина празнуват и се включват в ислямска молитва, наречена салат.

Рамадан се почита като свещен месец, защото в исляма се казва, че в този период за първи път наяве са излезли свещените текстове от Корана.

Постът в мюсюлманството забранява да се яде или пие, докато навън е светло. През деня мюсюлманите трябва да преразглеждат живота си през призмата на ислямските учения, като всеки ден от месеца трябва да четата от Корана.

Вярващите, които спазват пост през месец Рамадан, се въздържат от ядене, пиене, пушене и други физически потребности до залез Слънце. През нощта всички тези действия са позволени.

Започва свещеният месец за мюсюлманите

Месецът Рамадан се нарича от турците Рамазан, но също се празнуват по каноните на исляма.

В последния ден от свещения месец на бедните хора и сираците се раздава милостиня, като минималната сума се определя всяка година Главното мюфтийство.

С приключването на постите вярващите трябва да се поздравят, да посетят по-възрастните си роднини, като им целунат ръка и поискат прошка.

В исляма има 4 свещени месеца - Раджаб, Шаабан, Рамадан и Шауал, в които мюсюлманите трябва да се пречистят от греховете, като многократно препрочитат свещените текстове от Корана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Chrisa
Chrisa
30.06.2014 20:37
Всички сме прости!Не се надценявайте и не подценявайте останалите хора.Всеки има правото да вярва в нещо,важното е да не пречи и да не създава проблеми на обществото
0
0
Потребител#120975
религиата е за простите хора.....
0
7
GornoБъmomche99
GornoБъmomche99
30.06.2014 01:28
съгласен съм с теб но като гледам как пишеш май не си много умен и ти
1
6