Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Християните почитат братята Кирил и Методий

Християните почитат братята Кирил и Методий

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k735
Кирил и Методий

На 11 май православните християни почитат паметта на братята Кирил и Методий. Днес имен ден празнуват всички, които носят имената на светците.

За първи път православният празник е отбелязан през 1851 година в епархийското училище Свети Свети Кирил и Методий по инициатива на възрожденския деец Найден Геров, който организира ученическо шествие в Пловдив.

Двамата братя са родени през IX век в 7-членното семейство на византийския управител Лъв и съпругата му Мария.

Още от деца Кирил, чието рождено име е Константин, и брат му Методий не проявявали интерес към светския живот, а се отдавали на образование и духовенство.

Кирил и Методий, известни още като Солунските братя, са били византийски дипломати и християнски мисионери. За тях мисия е създадена и глаголицата, която е по-стария вариант на създадената по-късно кирилица от техния ученик Климент Охридски.

Глаголицата е най-старата славянска азбука и е създадена в периода 862-863 година. Тя придава удивително точно звуковите особености на славянската реч и е пригодена, съобразно фонетиката на старобългарския език.

Глаголицата е най-голямото книжовно дело на Солунските братя, които са превеждали и богослужебни книги като Изборно евангелие, Златоустовата литургия, части от Псалтира и Требника.

Християните почитат братята Кирил и Методий

Първата славянска азбука е създадена по време на мисия във Великоморавия по молба на княз Ростислав, който искал да създаде славянска църква и да се противопостави на германизацията в страната.

Двамата светци са канонизирани заради християнските си мисии, разпространяването на религията сред славяноезичните народи, превода и популяризирането на Библията.

През 867 година двамата братя защитават славянските преводи на Библията пред римския папа Адриан II, с което го принуждават да признае славянските текстове и славянските литургии, тъй като до тогава разрешените езици за превод на Библията и отслужване на литургии били гръцки, еврейски и латински.

Кирил умира на 14 февруари 869 година в базиликата Свети Климент, а по-големият му брат Методий продължава делото му до смъртта си на 6 април 885 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest