sanovnik.bg»Статии»Сънища»Кошмари»Сънувате кошмари - имате сърдечна болест

Сънувате кошмари - имате сърдечна болест

Кошмари

Има хора, които са изключително запалени по тълкуването на сънища и първото нещо, което правят, когато отворят очи, е да надникнат в съновника и да видят какво е значението на съня им. Сънищата се възприемат от някои специалисти като проекция на страхове, чувства, мисли и пр.

Други учени смятат, че сънищата подсказват много повече от това и дори са убедени, че чрез сънищата си човек може да разбере дали има някакъв здравословен проблем.

Нещо повече – специалистите смятат, че сънищата ни могат да ни предупредят за проблема доста преди да се появят физическите симптоми на заболяването. Ето и какво могат да разкрият различните сънища за нашето състояние:

- Сънища със сексуален характер – психологът Йън Уалънс смята, че подобни сънища са срещани при хора от всички възрасти, но зачестяват на по-късен етап от живота.

През този период хората имат повече време за хобита, смята специалистът и причината за сънуването им е именно повишеното творчество. Сексуалните сънища не са свързани непременно със сексуални желание, убеден е психологът.

- Ако сънувате повече от обикновено, вероятно температурата в стаята е твърде висока или твърде ниска. Учените са убедени, че това влияе на човек и може да го провокира да се буди по-често от обикновено.

Сънища

Специалистите смятат, че по-честите сънища могат да подсказват и за колебания в хормоните. Хроничната болка също може да бъде причина да се събуждате често, което да създава и илюзия за повече сънища от обикновено.

- Странни сънища или такива, които помним дълго – причина за това може да бъде питие, което сте изпили късно вечерта. Специалистите твърдят, че лекарството мефлоквин (против малария) също може да предизвика запомнящи се сънища, пише на страниците си вестник „Дейли Мейл“.

Когато имунната система е заета да се бори с някаква инфекция в тялото, организмът има по-голяма нужда от дълбок сън. Това от своя страна забавя другия вид сън, който след това се появява с пълна сила.

- В случай, че сънувате кошмари, това може да е предупреждение за предстояща мигрена или времето, което сте отделили за сън да не е достатъчно. Друга причина за сънуването на кошмари са хапчетата за кръвно налягане бета-блокери – те разширяват кръвоносните съдове.

- Според някои специалисти, по този начин се разрушава равновесието на някои химикали в мозъка. Хората, които имат нередовен сърдечен ритъм, са изложени на трикратно по-голям риск от кошмари, твърдят учени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest