За феите и природните духове

За феите и природните духове

Днес ще ви разкажем за природните духове - феи, силфи и саламандри.

Точно когато у нас празнуваме Еньовден на 24 юни, светът отбелязва световния ден на феите и самодивите.

Феите

Феите са най-красивите природни духове. Те живеят в елемента вода, тоест в нейната етерна част, от която видимата вода е външната ѝ проява. Хората, които живеят в самотни пусти места, близо до реки или езера, вярват в съществуването на водните нимфи.

Има поверие, че родените между дните 20 и 24 ноември са надарени със способността да чувах техните песни, защото духовете много обичат да танцуват по вълните при залез слънце или през лунни нощи.

Благоразположени са към хората, но бягат от скептиците и покварените. Легендите разказват за случаи, когато водните нимфи са се влюбвали в хора, омъжвали са се за тях, дори са имали деца. Били са много верни, но много ревниви съпруги. Тежко на оня мъж, който изневери на своята фея. Тя не само се връща в своето царство, но и люто отмъщава. Още:

Нимфи

За феите и природните духове

- Нимфите нямат човешки души и затова не са безсмъртни, но могат да станат, ако се съединят с един човек;

Силфи

- Силфите са духове на въздуха. Между тях има гиганти, има и джуджета. Те не са благоразположени към хората и контактът с тях е опасен. Някои от силфите са добри: Богът на ветровете, например, може да бъде много приятен, когато ни се представи като прохладен зефир през лятото, но може да бъде и страшен, когато се развихри с буря и разрушение;

Саламандри

- Саламандрите са духове на огъня. Те са опасни. На тях се дължат пожарите, възникнали без явна причина;

Гноми

- Гномите са дългобради червени джуджета, охраняващи скъпоценни залежи в недрата на Гея и са пазители на елемента земя. Приказните същества обитават скалисти дупки и пещери дълбоко в земните недра. Те са описвани като брадати и носещи островърхи и шарени шапки. Живеят в естествени пространства близо до земята и се грижат за дивата природа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
44
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Мария Димитрова
До: дара, Ива и Елиана Василева
От тези любопитни два абзаца виждам, че и трите пишете толкова неграмотно, че е не просто дразнещо, а направо неразбираемо. За да не съм голословна:
Елиана,
При изброяване се пише не тире, а двоеточие, т.е. "...за природните духове: феи...", притежателното "ѝ" - да, това не е буквата "й", друга буква е, - се изписва в комбинация от клавишите Shift + ь, и още: "блзо", "чувах", "танзуват", думата "омъжвам се" не съществува в речника на БАН от поне 10 години, "нежко", "не са безсмъртни, но могат да станат" - не ми се вярва, но може и да греша.

Ива,
Запетайки трябва да поставите на следните места: "...със статията, това..", "...глупости, но...", принципно преди "ама" без да разбирам мисълта, която искате да изразите, "Виж, не това...", принципно преди "ами" и преди "а"; след "но" запетайка няма. В края на изречението се поставя точка. Лични имена се изписват с точното им звучене на български език, т.е. правилни са "съновникточкаком" или "sanovnik.com".

дара,
Предайте на родителите си моите поздравления за оригиналното решение с малката буква. Вие сте безспорният рекордьор. От тази фраза, която не би могла да има никакви претенции да е изречение, т.е. да изразява завършена мисъл, или с други думи от написаното от Вас безсмислие цяла една трета е просто невярна.
0
0
дара
дара
06.11.2014 13:41
много хубав коплет
1
0
дара
дара
09.02.2012 15:39
много хубав коплет
1
0
Ива
Ива
06.11.2014 13:47
Дара, не съм съгласна със статията това са глупости но, планът ти не става. Поне този път ама идеята ти не става, ясно? Виж не това ами другите екстри на сановник.цом а не това
0
1