sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Отглеждане на морски краставици в Мадагаскар

Отглеждане на морски краставици в Мадагаскар

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983527
Морска краставица
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Мадагаскар е четвъртият по големина остров на Земята, намиращ се на изток от бреговете на Африка.

Едно от селищата в Мадагаскар, наречено Андавадоака, се слави с едни от малкото защитени зони в Индийския океан. Местните жители се грижат за морската среда от 2006 г. насам.

Това показва от колко голямо значение е океана за тях в културна, както и в битова гледна точка. Съществува обаче статистика, че именно този район е най-бедният в Африка.

Жителите на селото са създали постоянни и временни морски резервати и дори имат правителствено лице, отговорно за вземането на решения и издаването на закони, отнасящи се до тях. Тези закони забраняват най-вече да се ловуват защитени видове риби и морски обитатели.

Въпреки че законите са задължителни за екоравновесието на морската среда, те не са достатъчни за борба с високия прираст на населението в региона. Става явна нуждата от намирането на нови източници на доходи.

Отговорът на това местните жители намират в един любопитен безгръбначен морски обитател. Това е видът морска краставица.

Морски краставици

Морската краставица е дънен обитател, близка роднина на морската звезда. Голяма е колкото градински червей и играе решаваща роля при преобразуването на хранителни вещества от утайките, формирайки сложни хранителни вериги.

Използвани в Азия в продължение на векове, тези морски обитатели притежават лечебни свойства и имат ролята на афродизиак.

Заради агресивните методи за ловуване на рибарите през последните години дивите популации на морските краставици са силно намалели.

Практиката им включва ловуване дори на най-дълбоки представители от вида, което всъщност е забранено на острова. В резултат популациите са се разбили и разнесли на много и различни места по света сред тропичните морета.

Но това не е поредната история за разрушителната човешка сила. Има нова надежда едновременно за морските краставици и жителите на село Андавадоака.

В локалните аквакултурни ферми около плитките заливи са построени екологични ферми, чрез които местните вече могат с честен труд да изкарват прехраната си.

Съществува партньорство между търговците-износители на морски дарове и морския институт в главният град Тоилара, за използването на патентована технология, способстваща отглеждането на млади морски краставици за продажба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest