sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Зли сили и енергия»Баене - същност и ползи

Баене - същност и ползи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k457
Баене - същност и ползи
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Баенето спада към традиционната българска магия и лечебни обреди. Смятано от някои за суеверие и „бабини деветини”, баенето има огромна сила и до ден днешен е широко разпространено по нашите земи.

Баенето е едно от ценните неща, останали мистичното ни културно наследство. Представлява вид лечебен обред. Произлиза от словесна формула „баилка”, с твърдо установен и устойчив текст, който се произнася обикновено тихо от посветеното лице.

Обикновено заклинанието се изрича от баячка или врачка с цел да се прогони или умилостиви болестта и да бъде излекуван обектът.

Подобен вид лечебен обред е засвидетелствано по нашите земи още по времето на траките.

Още древният летописец Ариан е писал за нимфи, способни да баят, чрез което премахвали човешките болки и страдания.

В голяма част от баилните формули се забелязват характерни архаични черти. Това е показателно за споменатата тяхна устойчивост. За разлика от магьосниците, гонени и презирани през различни исторически епохи, то баячката винаги е била уважавана личност.

Това било поради факта, че се явявала като лечителка на всевъзможни заболявания – известни и неизвестни. И тъй като преди години лечебниците и болниците били рядкост, то баячката олицетворявала най-близката медицинска помощ.

Баене

Баячки могат да бъдат както жени, така и мъже. Те обикновено са изключително добре запознати с лечебните свойства на билките и билколечението.

Познават из основи и човешката анатомия, защото не рядко се е налагало да правят превръзки на счупени крайници и дори да извършват по-елементарни хирургически операции.

Самото баене, както и съпътстващият го магически обред, имат и друго медицинско свойство – психотерапията. Става въпрос за въздействие на психическо ниво с цел цялостно оздравяване.

В миналото се е смятало, че баячката лекува не само тялото, но и душата. Пример за това са популярните баяния против страх, или както е познато на всички - леене на куршум.

Баенето премахва, на първо място, психическото неразположение или по-точно – страхът, който причинява физическо такова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
52
47
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
калинка малинкова
калинка малинкова
19.11.2014 19:57
запомнила съм прошепнатите фрази* ,когато баба ми ни прилагаше наследствено предаденото й баене ,тя ни близваше челото и нареждаше до 3 пъти"да оближем на (името) уроците тъй както слънцето росата от землята" тоест ако тя е била вдъхновена от тези свои думи те добиват енергията да помагат и по този начин ни е внушавала успешно че нашето влошено състояние е подобрено...благодарна съм й :-)
4
0
Васи
Васи
05.07.2013 13:04
Много интересно !!!
1
1