Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Славянски ритуали против безсъние

Славянски ритуали против безсъние

MarianeMariane
Джедай
329112125
Ритуали при безсъние

Полагате уморена глава на възглавницата и затваряте очи. След половин часа и две стада овце, сънят все още не ви е навестил и започвате леко да се изнервяте. Един час по-късно започвате като призрак да бродите из апартамента, докато всички около вас блажено си похъркват.

Когато най-накрай сънят ви навести, той е повърхностен и неспокоен. На сутринта вместо отпочинали се чувствате като човек, който е преместил купчина с камъни - два пъти.

Единственото, което ви крепи е мисълта за мекия креват в края на деня. Лошото е, че на следващата нощ това се повтаря отново и отново, и вие затъвате все по-навътре в опасната спирала на безсънието и преумората.

Безсъние

Дали заради напрегнатото ежедневие, неправилното хранене, замърсения въздух или липсата на достатъчно физическа активност, днес хората все по-често страдат от бича на безсънието. А недоспалия човек е като заредено оръжие – рано или късно ще гръмне и ще направи беля.

Ако не сте склонни да приемате различни сънотворни препарати и всички останали методи за борба с безсъние са се оказали безсилни да примамят съня в кревата ви защо не опитате някои от доказаните древни ритуали за борба с безсънието. Да, има такива!

Древните славяни са смятали, че виновник за безсънието е нечиста сила – жена, облечена с черни дрехи, която нощем е навестявала спящите. Когото докоснела – губел съня си. За да се спасят от посещенията на черната гостенка предците ни са спазвали редица забрани и ритуали.

Ритуали със свещи

Да си легнеш, без преди това да се прекръстиш и помолиш е била абсолютно забранено. За здрав сън не трябва да люлеете празна люлка след изгрев, нито да оставяте бебешки пелени и дрехи на двора, съветват бабите и предупреждават в никакъв случай да не изхвърляте водата от вечерното къпане.

За да се запази сънят на родилка и бебето й, който минел да я навести, задължително е трябвало да поседи няколко минути при тях. На бременните и родилките им е била забранена консумацията на заешко месо – „за да избяга сънят като подплашен заек“. По тази причина в приспивните песнички никъде няма да срещнете думата заек, зайче и др. производни.

Ако всичките предпазни мерки все пак не са дали резултат и безсънието трайно се е настанило в дома ви – не се отчайвайте. Има начин да прогоните нечистата гостенка. Най-лесно е да поставите обърната наопаки метла зад вратата. Опитайте да прекръстите прозорците и врата с ръжен, който после да окачите над люлката на детето.

Ритуали с билки

В някои краища на страната бабите и дядовците са събирали смет от всички ъгли в къщата и са я поставяли в здраво завързана кърпа под възглавница. Други са смятали, че поставяното на метални предмети като нож, игла, брадва, ключ или катинар може да помогне или поне няма да навреди.

В особено тежки ситуации предците ни са прибягвали към тежката артилерия „мъртвешки предмети“. Нещастникът, който е страдал от безсъние, е бил опушван със свещ, която е горяла в ръцете на мъртвец. За да се подсили ефекта на ритуала, е можело да посипе яката на страдалеца със земя от гроб на неоплакан мъртвец или да се постави зъб от мъртвец под възглавницата.

Разбира се, не трябва да се пренебрегва и силата на амулетите и различните сънотворни растения, като семената от мак и дори опиум в малки количества, които се поставяли под възглавниците на хората. Честа практика е било опушването на ложето с копър и кимион, както и посипването на прага и около леглото с карамфил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.2
52
41
33
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
lin112
lin112
05.12.2014 14:05
напълно подкрепям лин 111
1
0
lin
lin
25.01.2014 20:19
Не е ли редно да се замислите когато публикувате неща от сорта на :пръст от гроба на починал човек или пък дори и части от тялото.Замислихте ли се дали е безопасно и какви последици може да донесе това в незримото.Да се надяваме,че нямда да има такива ,решили да го пробват,най-малкото защото звучи просто налудничаво.
9
0