Русалките - мит или реалност

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371
Русалките - мит или реалност

Смята се, че русалките са измислени същества. Първата история за тях се появява в Асирия, около 1000 г. пр. Хр. Те живеят предимно в творческите произведения, като изкуството и литературата.

Измислени или не - имат цял ден в годината, посветен на русалките - 28 март.

Русалките съществуват под някаква форма на мит или легенда в почти всяка област на света. Най-добре познатата модерна русалка е от версията на Дисни, създадена от Ханс Кристиан Андерсен – Малката русалка.

Същество като русалка не съществува в океана днес. Но има няколко реално съществуващи животни, покрай които се смята, че са се родили историите. Като морските крави например.

Легендата за съществуването на русалки е една от най-старите сред мореплавателския фолклор, но дори и най-пияния моряк не може да сбърка лицето на красива жена с това, на една морска крава.

Въпреки това тезата за произхода на мита за русалките от реално съществуващите морски крави, е приемана от мнозина. Когато това създание си поема въздух, то задържа главата си над водата и остава в изправено положение за няколко секунди. От далечно разстояние главата му лесно може да бъде объркана с човешка.

Русалки

Друг фактор, на който трябва да се обърне внимание, когато се говори за русалки, е липсата на доклади за тях. Моряците най-вероятно са били далеч по-заинтересовани от красотата им, а романтичният образ на русалката е бил доста приветстван, реален или не. Но не и в официалните документи.

От време на време, от близко и далеч, идва информация за намерени русалки. Като например русалката от Фиджи. Тази фалшива русалка се състои от мъртъв бозайник, по всяка вероятност маймуна в горната половина, зашит върху долната половина на голяма риба.

А в сравнение с класическият изглед на русалките, този е доста смущаващ. Това се прави единствено с търговка цел и желание за внимание от определени ентусиасти.

Други митологични човешко-животински хибриди включват сатири, минотаври и кентаври.

Представата за русалката е, че тя е воден женски дух. Русалките са вечно красиви и млади. Имат разпуснати, зелени коси. Когато ги късат, предизвикват наводнения. Изсъхне ли кожата им, умират.

Удавените момичета, убити и хвърлени в река или завлечени под вода от речния дух, стават русалки. Той е техен господар, но тайно те го мразят и понякога помагат на хора, за да объркат плановете му.

Вижте още:

- Открити мумии на русалки;

- Сънища за русалки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
58
415
37
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Сирена
Сирена
17.01.2016 14:53
Аз съм русалка.
4
2
Елза
Елза
14.12.2014 10:27
аз съм чела книга за русалка със заглавието Малката русалка Ариел и смятам, че русалките са истински.
3
2
moni
moni
16.04.2014 17:34
аз харесвам всякакви митични същества особено русалките и съм чела много истории свързани с тях, по-точно разказчета и съм забелязала както е и написано в статията, че се разказват за удавени момичета, по-точно убити в близост до вода и наистина са много интересни, връщат се на сушата, за да си отмъстят на убийците им и после обратно във водата
6
2
без име
без име
03.04.2014 23:51
Хора що не се грьмнете или си е**те майката тъпанари всезнайковци.хората суматаси и пари харчат за изучаване на океаните вие си барате онея работи,който не вярва нека поне да не се прави на професор......
5
5
gabi
gabi
14.01.2014 19:01
Другите не са прави те са супер ... По добре да вярваш в нещо и да имаш поне малко въображение. Тези които не вярват в нищо в живота им няма да има капка вълнение
11
0
магията и живот
магията и живот
17.04.2015 20:15
Според мен русалките са обикновени момичеа,на които при контакт с океанска вода им се появяват хриле,единични люспи по горната част на тялото и краката им се превръщат в красиви опашки.Русалките съм чувала,са водни зодии(рак,скорпион,риби) и се влияят от пълната луна,както самия океан,някои хора,растения и животни...нещо подобно на филма ,,H2o''.Но при русалките границите между кожата и люспите е размита,а опашките им са пълни с хрущяли,не кости.
1
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
01.02.2014 00:41
И аз съм съгласна. Колко ли е скучен живота на онези, които вярват само и единствено на онова, което е факт.. както се казва "око да види, ръка да пипне". Тъпо е.. първо, че всичко около тези хора е много по-обикновено и второ, че е наивно да вярваме, че единственото, което съществува е онова, което сме видели с очите си.
5
1
Черната Брада
Черната Брада
28.10.2013 00:03
МНОГО ФИЛМИ ГЛЕДАТЕ :)
1
7
renito_03
renito_03
30.07.2013 16:09
да и аз искам да съм русалка имам басейн и не знам какво да го правя :D
1
5
viktoriya
viktoriya
27.08.2015 19:58
stom imas baseyin hvirli se pod vodata pri pilnolunie v 12 cisa i kaji as sim obiknoveno momice iskam da sim neobiknovena 3 piti na um
2
0
Поля
Поля
03.07.2014 13:32
купи плавници...?
4
0
Поля
Поля
23.07.2013 16:36
Русалките не са измислени но има доста лжи за тях. Например: ''Удавените момичета, убити и хвърлени в река или завлечени под вода от речния дух, стават русалки. Той е техен господар, но тайно те го мразят и понякога помагат на хора, за да объркат плановете му.'' това не е вярно. Те не са подвластни на ''речен дух'' Не не са красиви, но не са и морски крави.
6
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
01.02.2014 00:39
Да, съгласна съм. Склонна съм да вярвам в русалки, но според мен също те далеч не са красавици.
4
2