Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Интересни факти за Екатерина Велика

Интересни факти за Екатерина Велика

Екатерина Велика

1. Екатерина Велика е родена през 1729 г с името София.

2. На едва 16 годишна възраст тя се омъжва за наследник на руската императрица Елизабет – Петър.

3. Императрицата е избрала именно Екатерина за съпруга на своя племенник, за да му роди деца, наследници. Тъй като тя нямала свои това било огромно нейно желание.

4. За съжаление обаче Петър имал други планове – той бил по своему ексцентричен и изобщо не се замислял за неща като наследници. Твърди се, че бил импотентен и луд. Екатерина била девствена до 23 годишна възраст.

5. Императрицата забелязва, че нещата между двамата съпрузи не вървят. Решава да изпрати при Екатерина известен съблазнител – Сергей Салтиков.

6. Връзката на Екатерина и Салтиков продължава доста време, вследствие на което им се ражда син Павел. Детето е взето от императрица Елисавета веднага след раждането.

Екатеринския дворец

7. Екатерина забелязва, че съпругът й съвсем изгубва позициите си като владетел заради налудничавото си поведение. Това я навежда на идеята, че може да направи преврат и да застане на чело на руската империя.

8. След не дълго време, успява да осъществи мечтата си. Вече императрица Екатерина е уважавана, подкрепяна и обичана от народа си.

9. През нейното управление Русия се увеличава с над 200 000 хиляди кв. мили.

10. Тя е построила изключително много. Твърди се, че това което е построила и постигнала за руската империя, е много повече, отколкото е постигнал самия Петър Велики.

11. И макар като императрица да е вършила работата си перфектно, в личния си живот е била доста разкрепостена. Злите езици говорили, че имала много любовници и обичала да прелъстява мъжете.

12. Това, което се твърди е, че преди тя да бъде с някой мъж, го подлагала на странно изпитание. Оставяла е мъжа при своите придворни дами – твърди се, че това не е тест дали той е добър любовник, а предпазна мярка, за да е сигурна, че не страда от сифилис.

13. Изключително поддържана жена – не е оставяла времето да се „изпише” по лицето й. Следвала е свой собствен режим на живот, който е бил железен и непроменян за нищо на света.

14. До днес името й е свързано с някакъв странен еротичен ореол – представена е като жена, която има много извънбрачни връзки и всъщност това е едно от основните неща свързани с личността й. Съвсем не е така.

15. И макар, че има грозни слухова как е умряла императрицата, истината е, че е получила сърдечен удар. Умира на 67 годишна възраст.

16. Независимо каква е била в своите лични отношения императрица Екатерина е направила изключително много за Русия. Нейното управление е траело цели 34 години, през които Русия е била в разцвета си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
510
415
35
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
12.06.2018 12:15
За нея са се носели легенди сред жените,което е показателно!И не е нужно да се ретушира образа и от криворазбрана деликатност!Тя е била силен човек с всичките му плюсове и минуси!
1
0
Живко Войников
Не е вярно, че Павел е извънбрачно дете. Днес генетиката доказа съвсем ясно че е син на Петър III, следващите Романови носят Y-хром- ДНК на Олденбургската династия, към която принадлежи Петър III, внук на Петър Велики но по линия на дъщеря му! Прекият клон на Романови се прекъсва с Петър Велики, който не оставя мъжки наследник. Синовете му не управляват и нямат деца. Алексей е осъден на смърт, поради участие в заговор, а Петър II умира като дете от болест.
1
0
77202
77202
24.02.2016 02:48
Много неграматно написано..... Ужас! Не знаем вече и родния си език!
3
2
българин
българин
10.02.2015 16:23
Тя е измислила "славянството"
9
1
Петя
Петя
07.12.2013 22:21
Не намерих нищо за Потьомкин. Григорий Потьомкин, от когото в крайна сметка има дъщеря и който е неин втори законен съпруг след Петър трети. Това е човекът, присъединил Украйна към Русия и тихичко унищожил Кримското ханство; водил поне 2 Руско - Турски войни, покорил крепостта Измаил и открил таланта на Суворов и Кутузов, построил градовете Одеса, Николаев, Херсон, ... защо не се споменава нищо за този велик избраник на съдбата?
18
2
Р.Петрова
Р.Петрова
26.02.2015 16:29
Петя, ти си абсолютно права! По отношение на него самата Екатерина е неблагодарна, а историците още повече! И гробът му не знам дали вече не е и забравен, а той е дал толкова много за руската империя за да впечатли Екатерина с любовта си!!! поклон! Нека днешните руснаци се сетят за него!!!!
15
0
Яна
Яна
15.09.2013 00:00

Грозен в превод от Руски е страшен и няма нищо общо с това как е изглеждал
16
0
kykydo
kykydo
07.02.2013 09:38
Не случайно хората са я нарекли ВЕЛИКА.Както и не случайно грозни си е грозни!!!
9
5