sanovnik.bg»Статии»Сънища»Сънуване»Не сънувам! Възможно ли е?!

Не сънувам! Възможно ли е?!

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Сънища

Има хора, които твърдят, че не сънуват никога. Според самите тях те никога не са виждали каквото и да е насън – лягат си вечер и сутрин се събуждат, без да им се е случило каквото и да е, докато са спали.

Всеки сънува сънища, но те се присънват по време на фазата на бързия сън, който се редува с бавния. Липсата на сънища много често е следствие на травма, която е лишила човек от фазата на бързия сън.

Сънища сънуват всички хора, дори новородените бебета, както и незрящите хора. Всеки е в състояние да сънува, но не всеки си спомня какво е видял, докато е спал.

С изключение на състояния, свързани с травми на физическо ниво, всички хора сънуват. По време на съня се получава обмяна на информация между съзнанието и подсъзнанието.

Безсъние

Някои хора обичат да сънуват и докато са в страната на сънищата, им се случват наистина невероятни неща. Хората, които твърдят, че не сънуват изобщо, най-вероятно са под въздействието на постоянен стрес или ги притесняват наистина сериозни въпроси. В такива случаи психиката постъпва правилно, като не претоварва съзнанието с прекалено ярки и наситени образи.

Когато не сънувате, това издава, че сте преуморени и имате голяма нужда от почивка, а освен това сте емоционално подтиснати. Всъщност вие сънувате, но не си спомняте какво точно сте сънували.

Ако десет минути преди да си легнете, си доставите някакъв вид удоволствие, вероятността да сънувате приятни и ярки сънища е много висока.

За да сте сигурни, че не сънувате, помолете ваш близък да ви събуди около четири часа след полунощ. Това е фазата на бързия сън и образите, които се в съзнанието ви по това време, се запаметяват.

Ако се събудите и запишете какво сте видели върху предварително подготвен лист с химикалка до него, на сутринта ще сте наясно дали сте сънували нещо. Ако не стане от първия път, повторете няколко пъти този експеримент.

Когато се събудите, не ставайте веднага от леглото. Останете още поне пет минути и подремнете - тогава съзнанието се намира в особена фаза между съня и бодърстването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
46
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Мардж
Мардж
01.07.2013 15:15
всяка вечер човек сънува ,но просто мозъка освобождава ненужната информация от себе си
2
2
Maria 28
Maria 28
26.01.2013 18:07
Добре написана статия,но доколкото знам хората които несънуват спят по-добре.
6
0
Михаил
Михаил
22.01.2013 21:49
Всеки сънува,но просто някои не си спомнят сънищата.
2
3