Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Коледните традиции по света

Коледните традиции по света

НевенаНевена
Новак
2817
Коледа по света

На Коледа освен собствените си български традиции е добре да се запознаем с коледните обичаи, които са свързани със светлия християнски празник по света. Коледните традиции в различните държави са колкото сходни, толкова и с основни различия, но всички носят неповторимия белег на коледното настроение.

Америка и Канада

Украсяват коледно дръвче, разменят си подаръци и окачват чорапи на камината.

Китай

Името на дядо Коледа в Китай е Дун Че Лао Рен, на празника къщите им са украсени с красиви фенери.

Чехия

Коледната трапеза е богато отрупана с много блюда и винаги има място на масата, определено за Божия син.

Дания

Брадатият старец там е известен, като Julemanden, возещ се на своите елени с чувал с подаръци. Децата им оставят ориз, пудинг и мляко през нощта.

Коледа

Англия

Също украсяват коледно дръвче. Децата пишат желанията си до Дядо Коледа и ги хвърлят в камината, за да може той да ги прочете от дима. След като намерят подаръците сутрин, не ги отварят веднага, а следобед.

Франция

Pere Noel е френският Дядо Коледа, който носи подаръци само на послушните деца. Те получават малки подаръци на шести Декември, а на Коледа по-големи. За разлика от децата възрастните отварят подаръците си на Нова Година. Поставяйки обувките си до камината, децата очакват Pere Noel да им остави подаръци в тях.

Италия

La Befana носи наказание на лошите и подаръци на добрите деца. Размяната на подаръци там, не се прави по-рано то шести Януари.

Индия

Индийците украсяват с листа от манго и навън окачват висящи звезди. Правят сладка почерпка Thali, която носят на приятели и съседи.

Япония

Украсяват с зелени клонки, а подаръците получават от свещеникът HOTEIOSHA.

Рождество Христово

Мексико

Хората там се обличат, като Мария и Йосиф. Обикалят от къща на къща, пеят песни и се веселят. Правят Пината, торба или топка от хартия, пълна с лакомства и малки подаръци за децата, които падат, след като са я ударили.

Холандия

Децата оставят в обувките си сено за коня на Дядо Коледа, който е известен като Sinterklaas. Пред децата той се появява, като баща им или друг любим човек от семейството от мъжки пол.

Испания

Децата пълнят обувките си със слама, моркови и ечемик за конете на мъдреците. Единият от тях на име Балтазар, им оставя подаръци.

Швеция

Подаръците в Швеция се носят от Santa Tomte - гном излизащ от пода на къщата. Шейната му е теглена от козел.

Коледните празници започват в денят на Санта Лусия, най-голямата дъщеря в семейството облича бяла рокля, събужда останалата част от семейството и ги гощава с кафе и сладки.

Русия

Дед Мароз е руският Дядо Коледа има си и Снежанка, която му помага за подаръците. Бабушка е добрата баба, която също подарява подаръци.

Швейцария

Свети Никола помага на детето Христос да раздава подаръци, на децата облечени в бяло с златна корона на главата си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest