Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Какво е Киприянова молитва и за какво помага

Какво е Киприянова молитва и за какво помага

Какво е Киприянова молитва и за какво помага

Посланието на Киприяновата молитва.

Земният път на Св. Киприян е бил изпълнен с много обрати: от ревностен магьосник, той се променил и посветил живота си на Бога. Заниманията му с магии, от времето на неговото служене на езическите богове, били категорично отречени и отхвърлени. Така Киприян обучавал и хората, като ги убеждавал да не пристъпват към тях, когато се чувстват угнетени, а да молят Бог да сбъдне онова, за което копнее сърцето им.

Какво е Киприянова молитва и за какво помага

В своите боговъзвеличаващи молитви, той изпитва ясно разкаяние за грешния си път на чародей: „...Защото и аз, Господи, задържах облаците и те не пускаха дъжд, връзвах земята и тя не даваше плод, лозите не се разлистваха, стадата не даваха мляко, правех мъжете да не се събират с жените си и те да не стават майки, братя да се не виждат и семейства да се разделят, правех зимата лято и лятото - зима.”

Киприян призовава Бог да разпръсне всяко зло, което е намислено на някого, защото познава добре тъмната му природа и различните му ритуални проявления в магии.

Той продължава молитвата с думите: „Ако магията е сложена в праг или в кожа, или в желязо, или под камък, или под земя, или под дърво, да се разпръсне като дим, или ако е написана с мастило или кръв човешка или кръв на добитък, или на риба, или с каквото и да е направена, нека се разпръсне от Твоите раби. И ако магията е вързана с много възли или в кости прекарана, или в гроб през иглени уши, или в бунар хвърлена, или с каквото и друго да е направена, нека се освободят Божиите раби от всякакво зло действие на нечестивия дух, така щото с дръзновение да казват: "Господ е мой защитник, няма да се уплаша от никакво зло."

Тази молитва, както и всички други от Св. Киприян, помагат да се спре всяко магическо въздействие от зложелател и закрилят истински вярващия от уроки, зли очи, несправедливо оклеветяване- лоши езици. Предпазва от болести, с неясен характер и за прогонване на демони или за предпазване от скитащите духове на починали. Молитвата помага, когато имате раздори в семейството и безпричинно промяна на емоционалното поведение на близките си, вследствие на магия. Тя се чете само от свещеник, който преди това напътства мирянина какво да направи, за да се пречисти и да измоли Божията помощ посветено и искрено.

Какво е Киприянова молитва и за какво помага

Житие на Св. Киприян

Св. Киприян се е родил в Картаген в семейство, почитащо езическите богове. Още като много малък те се погрижила той да бъде посвещаван във всички тайни чародейски науки.

На десет годишна възраст бил изпратен в планината Олмип, където стояли безброй идоли, в които били вселени нисши бесове. Там Киприян усвоил тънкостите в правенето на магии и злодеяния- научил се да влияе на времето. На Олимп видял привидението на тъмния княз- дявола, с когото често беседвали оттогава.

На 15 години започнал да се обучава при седемте велики жреци. След това служил последователно на богинята Хера и на Артемида. Знаел вече как да призовава мъртвите от гроба и различните бесове. След 30-тата си година отишъл в Антиохия. Там се прочул като знаменит чародей, ловък магьосник и философ. Хората идвали при него с всякакви молби, а той им помагал да удовлетворят различните си страстно изказани желания с помощта на тайните си умения и призоваването на тъмните сили.

Един ден при него дошъл горделив млад мъж на име Аглаид. Той бил страстно влюбен в благочестива, повярвала в Христа, девойка на име Юстина. Аглаид помолил Киприян да събуди магически споделено чувство в нейното сърце и му обещал да го възнагради пребогато. Това обаче не се случило. Два силни бяса избягали от Юстина, щом тя призовала в молитва Христа и обсебването от похотта не успяло да се настани в нея. След това лично дяволът в образа на жена, за да не посрами своята сила, се опитал да й внуши да изпита плътско желание към Аглаид. Тя превъзмогнала със силно упование в Бог и молитва поредното изкушение.

Като видял немощта на дявола, Киприян сам се опитал да склони Юстина да приеме Аглаид. Изпратил болести и различни бесове на нея и на всички в града. Тя обаче била непреклонна и постоянно молителствала пред Бог за спасението на всички. Поразен от това, че злото се оказало непосилно пред искрената й вяра, той отхвърлил дявола и предишния си начин на живот. Поискал прошка, кръстил се и станал епископ, а Юстина- дяконеса.

Двамата проповядвали свободно сред множество хора Христовото учение, за което били издадени, че не славели езическите богове. Управителят, на име Клавдий, заповядал Киприан и Юстина да бъдат посечен с меч. Така те се предали в Божиите ръце и починали мъченически. Тленните им останки и тези на още един повярвал в Бога- Теоктист /след като видял мъките на Киприан и Юстина/, били предадени на Руфина, която била родственица на императора. Тя погребала с почест и вяра в сърцето телата на тримата мъченици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
550
437
329
214
10
Дай твоята оценка:

Коментари (30)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
02.07.2019 19:16
Молитвата е добра,но защо включвате и ангели?? Ние не се молим на тях,а единствено на Бог отец,в името на Исус Христос!!! Там е силата!! Исус не е пролял кръвта си,за да се молиме на ангели... ние имаме власт точно в тази кръв! А чрез молитва Бог изпраща ангелите си,които да ни защитават и да воюват за нас...затова внимавайте и не стъпвайте на тънък лед..
3
0
Daniela Ned
Daniela Ned
18.02.2016 22:23
Не мога да изнамеря подготовката, но бегло си спомням, че имаше точен ден от седмицата - може и четвъртък да е било, преди изгрев слънце, обръщаш се към входната врата или до входната врата, но тялото ти да е обърнато на изток и я четеш три пъти бавно и с вяра.
На всяко завършване на молитвата по три глътки светена вода и поливане на прага, а когато се завърши и третият път измих и входната врата със светена вода и наръсих осветена сол под изтривалката и около прага. Във всяка стая бях запалила църковна свещ и поставила бях залък хляб до нея, както и самият се молещ трябва да държи свещ в ръката си.
Печеш хляб и след завършването изчакваш изгрева и сядаш да ядеш.
Няколко дни постиш или тремериш преди молитвата. Аз лично предният ден бях само на вода.
След приключване на молитвата я залепих на входната си врата от вътрешната и страна.
Но това което се случи, след като завърших с молитвата наистина ме шокира, дори исках да избягам от дома си. Такова нещо и през живота си не бях виждала, освен по филми.
В едната стая се извисиха черни облаци дим, които стояха гъсто в един от ъглите на тавана. Отворих широко всички прозорци и с настъпването на изгрева всичко излезе на вън и нищо черно нямаше по таваните или в стаите.
Изкъпах се, обтривах след това тялото си със светена вода, преоблякох се с дрехи осветени от църквата от предната седмица за здраве и седнах да ям хляб който бях омесила и изпекла и пих светена вода.
Така, че има нещо в тази молитва, а нека да има и скептици които ще изкажат своето мнение.

****************************************

Подготовката преди четенето на Киприянова молитва е от изключително значение за ефекта от нея. На първо място е най-важно и свещеникът, и вярващият, за когото ще се чете молитвата, да спазват строг пост в продължение на няколко дена.

Преди да поискате да ви бъде прочетена Киприянова молитва трябва да се запитаме какво смятаме, че ще постигнем с тази молитва. Дали злото, което се боим не сме самите ние и това, от което бягаме не е вътре в нас. А, ако самите ние не сме готови да признаем слабостите си и да се покаем, то и молитвата не би могла да ни помогне.

За самата молитва е нужно да се носи дреха, която вярващият да облече след това, пита и свещи.

****************************************

Какво гласи самата молитва?

„Господи Боже, силний и святи, чуй молитвата на своя раб Киприян. Слава на теб, който стоиш сред десетки хиляди ангели и архангели, Ти знаеш тайните на сърцето на Твоя раб (името на човека, за когото се молите), когото благослови да живее с любов и послушание пред Твоето милосърдие.

Ти, който си съдържател на небето и облаците и без Твоето благоволение дърветата не цъфтят и плодовете не зреят. Гроздето не ражда и зверовете не се плодят. Рибите в морето не плават и птиците в небето не летят.

Моля ти се, Господи, Боже мой, възпри всички магии и демони на Лукавия със силата си, благослови стадото си и пази всички, които са споменати в тази молитва, закриляй тях и близките им, и домовете им.

Помогни на вярата да се увеличи, на безсилния дух да се засили, вдъхни надежда на отчаяните и изобличи всеки демон и магия.

Аз се моля на Тебе, Господи и се осланям на Святото Ти име, изчисти магията и демоните от тази православна християнска къща и не позволявай в нея да влязат злите духове на завистта, ласкателството, ревността и омразата, премахни клетвите, които тежат над обитателите й

Който казва тази молитва в дома си, нека бъде защитен от всички трикове на дявола, от нечестивите помисли на зли хора, от магии и всякакви чародейства и нека демоните подминават тази къща.

Господи, Боже мой, със силата на небето и земята, в името на Твоя Син и наш Господ Иисус Христос, чуй в този час името на Твоя раб (името на човека), за когото се молим в този миг и го предпази от всички изкушения и лукавства на демоните.

Текст на известната Киприянова молитва, който можете да четете и сами
Подходете с чисто сърце към текста на известната Киприянова молитва, който можете да четете и сами
Както се топи восъкът пред огъня, така нека се стопят и всички заклинания и магии от лицето на човека, за когото е тази молитва. Защото в Теб вярваме и на теб се покланяме и в Твоето име се молим, пази ни Боже, от всякакви магии и зли хора.

Простри ръката си, Боже, върху твоя слуга (името) и го благослови и защити от всякакви прегрешения и зловредни влияния. Осланям се на твоята милост, Господи, за да покровителстваш този дом и хората в него.

Така, както човек не може да удържи четирите реки – Фисон, Гион, Ефрат и Тигър, така и магьосническите сили и демонични влияния нека не могат да устоят на тази молитва, умолявам те, Боже! Нека всеки демон и зло бъде прогонено от Божия слуга (името).

Както си умножил летата на цар Езекия, така умножи защитата над този дом и предпази обитателите му от изкушенията на лукавия.

Защото в Твоето Име мъртвите възкръсват и бесовете биват прогонени и Теб ангелите те възславят и пеят в Твоя възхвала до Второто пришествие, в което Ти ще съдиш живите и мъртвите.

Защото Ти си дал власт на Твоите ученици и апостоли и си им рекъл „Дръжте и се дръжте, решавайте и разрешавайте“, така дай власт и на тази молитва и нека всички магии на дявола да бъдат премахнати от слугата ти (името).

Умолявам Те, в Твоето свято Име, прогони всички заклинания и чародейства, дело на зли хора, премахни деянията на дявола от Твоя раб (името) и от къщата му.

И както си умножил богатството на праведния Йов, така умножи щастието в домашния живот на този дом.

Аз се моля в Твоето име, Господи, за да бъде прогонена и победена всяка злоба и безчестие от Твоя раб (името).

Премахни всяко влияние на дявола от всяко Твое създание в планината, в пещерите, в земята, в дърветата и в морето, в тревата и в храстите.

Нека всяка жестокост и магически баяния бъдат премахнати, премахни всички действия на дявола и неговото зло против човека и животните, разкрий всеки дяволски образ и го унищожи.

Ние, Твоите раби, вярваме в Теб и в този час с тази молитва те призоваваме да закриляш дома на Твоя раб (името) и да осветяваш пътя му и никога да не отдръпваш благоволението Си от него.

Затова аз се моля не само на Теб, но и на Твоите Светии Захария, Иая, Еремия Самуил, Илия, Елисей, Наум и пророк Предтеча и Кръстител Йоан, моля се и на светите апостоли Петър и Павел, и на светите и праведни предци на Бога Йоаким и Анна, и Йосиф, и Андрей, и Игнатий Богоносец, и мъченик Анания, Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст и на светите митрополити Петър, Йона, Филип, преподобния Антоний и на преосвещените Мария Магдалена, Ефросина, Ксения, Евдокия, Анастасия, света великомъченица Параскева, на всички вас се моля, и на Теб, Господи, имайте милост и спасете слугата си (името) и дома му от всяко зло и лукавство и благословете дните му.

Спасете го от въздуха, водата, гората, дворовете и всяко едно място, до което са се докосвали демони и зли духове.

Моля ти се, Господи, с молитвата на Твоя свети мъченик Киприян, благословен от Светата Троица, изгони всяко зло, разкъсайте мрежите на демоните и улови и унищожи всяка магия и зло баяние.

Чрез силата на молитвата и в името на Господа, нека всеки демон бъде прогонен. Призовавам всички небесни сили и архангелите Михаил, Габриел, Рафаел, Уриил и ангел-пазителят на този дом – нека Вашата мощ надвие лукавствата на дявола, в името на нашия Създател и неговия Син Иисус Христос, сега, винаги и во веки веков, Амин!“

След края на молитвата, следват финалните молитвени думи:

„Господи! Ти Единствен и Всемогъщ, съхрани с молитвата на мъченик Киприян раба си (името)“ – това се казва три пъти, съпроводено с три поклона.

„Господи Иисусе Христе, Сине Божий, в името на Твоята Пресвета Майка и моя Ангел хранител, помилуй грешния твой раб (името)“ – това отново се повтаря три пъти, докато се покланяте три пъти.

„Всички вие светии и праведници, помолете се на милостивия Бог да съхрани своя раб (името), да се смили над него и да го спаси от всякакви изкушения и зли сили“ – също повторете три пъти и се поклонете три пъти.
10
2
Минко
Минко
30.05.2015 19:51
Интересно ми е... защо никъде в wikipedia не пише... че Св. Киприян е бил магиосник?!?!?
6
1
Вени
Вени
22.05.2015 12:55
Не е задължително някой да ти чете молитва. Аз например си ги чета сама но...те имат действие само ако го правиш с вяра дълбоко в сърцето!
19
1
Таня
Таня
22.05.2015 23:27
Именно вярата прави чудеса, но не е задължително да е в някакъв бог.Така ли не го разбрахте,ние хората сме съзидателната сила.Не ние имаме нужда от господ ,а егергора на господ има нужда от нас за да съществува.
14
14
Таня
Таня
30.04.2015 13:31
Подкрепям напълно von Ueberwald.По -точно не може да бъде казано.
6
6
Любов
Любов
20.01.2015 11:35
Само заради Методиста: За всеки времето е различно, но това няма никакво значение, защото всичко се компенсира. Аз бях като теб около една година, но после изведнъж стана чудото ... Търпението е най-важно и никакво униние ... а наградата след всичко това не си я даже и сънувал в най-смелите си мечти ... животът, който след това настъпва е 10 пъти по хубав
... пътят, по който си тръгнал е верният ... само търпение, вяра и успех!
12
1
зета бета
зета бета
15.01.2014 16:29
мили хора! На света се е появил нов идол името му е Пари Власт Сила!!!Не си прави кумир и не му се кланяй!!!..а мотото на този кумир:Разделяй и владей!!! всеки от нас участва в играта.За съжаление материалното общество е консуматор,всичко влиза в употреба... а за спасението на душите си дори не се замисляме.Не мислим за онова"УТРЕ" ,което очаква децата ни,само консумираме не само насъщния,но и идеи,мисли,догми...е , какво му остава за Бог?! Една разрушена,опустошена,нещастна,измъчена от болка,лъжи,лицемерие, кощунство...Душа!която да лекува с безгранична,всеотдайна,необхватна ,неизмерима Любов!!! И ние без дори да се замислим отново консумираме безгранично...без време и място във вечността,за да съзреем и да поискаме прошка за себе си и за всички останали!...
60
3
Кривославна
Кривославна
23.12.2013 02:25
Киприянова и всякаква молитва може всеки да си прочете сам. Човек моли за себе си, няма нужда да ползва посредници, защото Бог слуша всички и не дели хората по никаъв белег. (Пише го в библията) Освен това, заплащането за каквото и да е било в църква е грях (И това е в Библията)и не знам Православните как успяват да втълпят на толкова хора, че е ОК да плащаш за общуване с Бога. Исус не е искал пари за чудесата си, те ще искат пари за да претупат някоя молитва?! За това ли Исус обърна масите на търговците и ги изгони от храма?
Бог да е с вас, постоянствайте в молитвите си, общувайте личнос Бога, за да се грижи Той лично за вас и пазете сърцата си чисти. Не псувайте и хулете хората около вас, а после да Му се молите за добро.
147
5
Православна
Православна
22.07.2014 23:21
Няма да споря с Вас.Искам само да попитам как се казва учението завещано ни от Христос Единно и Непоклатимо първо в ръцете на апостолите,а от тях на епископите и свищенниците.И ако ние сме се повредили,как се е повредило то.Мисля,че ако сме могли сами да се справим и да разберем всичко нямаше учението да бъде прпредадено в техните ръце.Безспорно е отстъплението в послени времена,но то е предвидено и за него сме си виновни.
21
3