sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Човек има девет чувства

Човек има девет чувства

Нина НордНина Норд
Джедай
760550
Човек има девет чувства
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Петте чувства – зрение, слух, вкус, обоняние и осезание са били за първи път събрани в едно от Аристотел, който понякога обаче, въпреки мъдростта си, изпадал в неловки ситуации.

Така например той смятал, че пчелите се появяват от труповете на биковете, когато се разлагат, а мухите имат само по четири лапички. Противно на казаното от Аристотел човек има още четири чувства.

Човек има девет чувства

Това е термоцепция – чувството за топлина или за нейната липса, която усещаме върху кожата си. По този начин се осъществява терморегулацията на тялото.

Съществува и друго чувство – еквибриоцепция. Това е чувството за равновесие, което се определя от съдържащите течност кухини в нашето вътрешно ухо.

Някои хора имат проблеми с равновесието и това зависи именно от състоянието на кухините във вътрешното ухо. Точно затова някои хора се страхуват от височини.

Ноцицепция – това е възприемане на болка от кожата, от ставите и от органите на тялото. Това чувство не изпитва мозъкът, но той просто няма чувствителни към болка рецептори.

Главоболието не се осъществява вътре в мозъка, макар че когато страдате от силни болки в главата, имате чувството, че ви боли самият мозък, но това не е така.

Проприоцепция – това е осъзнаване на собственото тяло. Тоест разбиране за това къде се намират частите на тялото ни, дори да не ги чувстваме и да не ги виждаме.

Опитайте се да затворите очите си и да залюлеете крака си във въздуха. Въпреки че няма да виждате крака си, вие ще знаете къде ще се намира стъпалото ви спрямо останалите части на тялото.

А ако добавим към тези чувства и интуицията, известна като шесто чувство, ще се получи, че изброените от Аристотел чувства надвишават броя си точно два пъти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
46
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Румен
Румен
13.06.2013 05:48
Тази статия е пълна глупост. И учениците от 8 клас знаят, че сетивните системи /наречени тук "чувства"/ са седем:
1. зрение
2. слух
3. обоняние
4. вкусова сетивност
5. мускулно- ставна сетивност
6. равновесна сетивност
7. обща сетивност - дълбока /чиито рецептори са във вътрешните органи/ и повърхностна, с рецептори в кожата.
Подобни статии показват, че журналистите напоследък са особено неграмотни, не четат, не се ровят за информация в няколко източника, те просто копи- пействат нещо преведено, понякога дори и с гугъл-транслейтър. Срамота. Ако някой има някакво сетиво в повече, то то би било ОСМО чувство.
7
0