Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Климатичните Промени»Ледниците се топят сто пъти по-бързо

Ледниците се топят сто пъти по-бързо

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k874
Ледници и пингвини
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Ледниците се топят сто пъти по-бързо, отколкото през последните триста и петдесет години. В Патагония, Южна Америка, количеството разтопен лед от 270 патагонски ледника е еквивалентно на количеството вода, с което може да се запълни 1700 пъти английското езеро Уиндермиър.

Скалните отломъци, които са оставени от топящите се ледници по склоновете на планините, са проучени, за да се разбере колко големи са били и колко лед се е стопил.

Откакто в Патагония е приключил малкия ледников период през средата на седемнадесети век, 270-те ледника, които сега заемат площ от около 0, 4 квадратни мили, са изгубили 145 кубични мили лед. Тъй като водата е по-плътна от леда, това е еквивалентно на около 130 кубични мили вода.

През същия период температурата в региона се е покачила с 1, 4 градуса по Целзий. През последните тридесет години топенето на леда в ледниците е нараснало сто пъти, което е плашещо.

Топене на ледниците

Южноамериканските ледници се намират на аналогичната ширина в южното полукълбо, на каквато са Алпите в северното полукълбо. С ледниците в Алпите може да се случи абсолютно същото.

Загубите на лед могат дори да са още по-бързи, отколкото се предполага. Това ще се случи и на всички други места на планетата, където има ледници.

Животът на милиони хора по света зависи от топенето на хималайските ледници. Топенето на леда в ледниците в краткотрайна перспектива е добро.

Топенето на леда ще предизвика прилив на много вода през сухия сезон, което ще осигури влага за различните видове растения и животни.

В дълготрайна перспектива обаче топенето на ледниците е направо апокалиптично. Това ще се превърне в сериозен проблем, защото няма как да се удържат тоновете вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Веселин
Веселин
14.08.2011 08:18
"Няма как да се удържат тоновете вода" Ами ще се наредим и ще ги държим в шепи. Така 7 000 000 000 човека с по 100 ml вода в шепите ще удържат 700 000 т вода. Ако не ви харесва ще си ги оставим да си ги удържа планетата. Така или иначе го прави от самото си създаване. Ледените шапки на плюсите всъщност са по-големия проблем, тъй като съдържат много по-голямо количество вода. А се топят със същата скорост. Ама кой по дяволите ще удържа тоновете вода.
0
0