Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Томас Едисон не е изобретил крушката

Томас Едисон не е изобретил крушката

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k879
Томас Едисон не е изобретил крушката

Известният изобретател Томас Едисон не е първият човек, който е изобретил електрическата крушка.Четиридесет години преди той да се роди Дейви Хъмфри изобретил електрическа крушка, която обаче светела само дванадесет часа.

На Едисон му оставало само да намери подходящ материал за жичката в крушката. Така крушката вече можела да свети постоянно, без опасност от изключване след дванадесет часа.

Томас Едисон е получил 1908 патента на територията на САЩ и още три хиляди в други страни по света. Той обаче не е автор на всички изобретения, някои от тях са дело на неизвестните му лабораторни служители.

Едисон е един от най-великите учени – той е усъвършествал телеграфа и телефона, както и киноапаратурата, поставил е основите на електрониката и е изобретил фонографа.

Томас Едисон страдал от глухота. Има много легенди за причините, които са довели до загубата на слуха му. Но ученият разказал истината на Хенри Форд.

Когато бил малък, Едисон се опитал да се качи на влак, който вече потеглил. Той успял да се хване с ръце за най-долното стъпало, но не могъл да се набере на мускули. Тогава се намесил кондуктор, който го издърпал за ушите.

По този начин бил спасен животът на великия изобретател. Но докато кондукторът го теглел нагоре само за ушите, Едисон чул страшен пукот, което бил последният ясен звук, чут от него през живота му.

Едисон се сблъскал и друг път със смъртна опасност. Той много обичал книги и трябвало да пренесе един голям куп в новата си квартира. Той ги опаковал като пакет и го натоварил на гърба си.

Полицай го взел за крадец и стрелял по него, но не го улучил. След това познал изобретателя и му се извинил, след което взел част от книгите, за да му помогне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ЕMИЛ КИРОВ
ЕMИЛ КИРОВ
09.04.2012 18:55
ХАРЕСА МИ,НО МОЖЕ ДА ДОБАВИТЕ ОЩЕ КЪМ СТАТИЯТА!
0
0
Силвер
Силвер
02.06.2015 15:10
Бил най-великият изобретател. Какви са тези глупости.Пълни, тотални, не е вярно.
11
0