sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вампири»Вампирите – жертви на кръвосмешение

Вампирите – жертви на кръвосмешение

Вампирите – жертви на кръвосмешение

Съществуват ли наистина вампири? Смъртоносно ли е ухапването от тях? От Ада ли идват дяволските изчадия? Тези въпроси са особено популярни в наши дни, когато кино-индустрията ни залива със смразяващи дъха филми на ужасите.

Не всичко в телевизионните екранизации обаче е измислица. Съществуват реални факти и явления, които са послужили за появата на митовете за вампирите – свръхестествените създания, които пият човешка кръв.

Нека ди видим кои са основните характеристики на вампирите – имат остри предни зъби, страхуват се от слънчева светлина, от чесън също. Всички тези признаци са следствие на изключително рядка в нашето съвремие болест, наречена порфирия. От заболяването страда един на 200 хиляди души.

Според легедните причината за появата на порфирията, е кръвосмешението. В Средновековна Европа монарсите и аристократите често встъпвали в роднински бракове.

Монарсите дори били принуждавани да взимат за жени своите сестри, братовчедки или други близки родственички. Според науката и медицината порфирията е наследствено заболяване на черния дроб, при което организмът не произвежда достатъчно хемоглобин.

Във всички исторически източници или филми, вампирите са изобразявани с големи и остри зъби, с които пробиват тялото на жертвите си. При порфирията размерът на зъбите нараства, кожата около устните и венците изсъхва и става твърда.

В резултата на което кучешките зъби се оголват, придобиват червеникав оттенък, а кожата по тялото избледнява. Симптомите на порфирията се утежняват от излагане на слънце, което кара жертвите да го избягват на всяка цена.

Слънчевата светлина предизвиква алергия върху кожата, тя променя пигментацията си, появяват се огромни мехури. Някои случаи на порфирия се свързват и с неврологични увреждания, които водят до лудост и анемия, а срещу нея кръвта е играела ролята на лек. Заради пониженото производство на хемоглобин, прокажените изпитват желание да пият кръв.

Средновековните лекари не намерили по-добро лекарство за това, освен да предложат на болния една чашка прясна човешка кръв.

Освен това страдалците имали непоносимост към силни миризми като чесъна.

Той отделя вещества, които значително усилват симптомите на порфирията и карат "вампирите" да страдат. Така възникнал митът, че чесънът е в състояние да ги прогони.

Съвременната медицина е категорична, че много хора живеят с болестта порфирия, без да подозират за това, тъй като имат късмет тя да не се е проявила. Цигарите, алкохолът, прекаляването с хормонозаместителните терапии и излагането на слънце са фактори за нейното отключване.

Вследствие на коварната болест клетките стареят с по-бързи темпове, заради което болни от порфирия деца приличат на старци със своята отпусната и сбръчкана кожа. В крайна сметка вампиризмът не се оказва нещо необичайно и свръхестествено, а си има своето логично обяснение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
56
45
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (17)

Изпрати
криси
криси
24.08.2013 19:14
И аз съм вампир! Пия по 7-8 литра на ден, защото съм на диета. Опитвам се да се справям ама... Също така за безплатни вампирски сеанси или едно ухапване от мен/12 лв.За повече инвормация тел.:0887979623 или тел.:0884545007!!!
Пълни глупости "Ваампир съм!", "Вампир съм!" Ако съществуваха наистина досего да сме ги открили нали!?
0
1
Жени
Жени
09.02.2013 15:58
Първо е Порфирия, а не "порферия", аз имам Остра Интермитентна Порфирия и това е болест на обмяната на веществата.Все още не ми се пие крав ххахахахаха смешно е даже да го пишете и да го коментирате като незнаете.Болестта е много рядка и много болезнена.Има 7 ензима в човешкото тяло и съответно 7 вида Порфирия.Генетична грешка на ензима води до порфирията и съответно 7 ензима, 7 грешки, 7 порфирри.В БГ има 200 Човека страдащи от тази болест.Надявам се да съм го написала достатъчно ясно за всички неосведомени, а и ям чесън.Успех с чесането на езиците.
3
0
Scar Whitepaw
Scar Whitepaw
30.07.2012 10:56
Олга, моята приятелка също е. Тя се владее да не пие кръв. И се справя на месец пие към 5 чаши кръв и то животинска. Преди в първите няколко месеца тя ме нападаше. Затова винаги съм носела чесан. Олга ако искаш помощ пиши ми на емаила ми:
0
0
Диди
Диди
26.05.2012 17:05
Ако от тази болест страда 1 човек на всеки 200 000,това значи че на планетата има около 35 000 със тази болест.Което води до извода че на Земята има 35 хиляди
''вампира''.Но ако тези хора са били считани за истински вампири от църквата или хората,защото са страдали от болестта и са предприели мерки водещи до смърт,то тово значи че през Средновековието хората страдащи от порфирия са били убивани безпричинно.Всъщност има вероятност точно това да е вдъхновило Брам Стокър да напише романа ''Граф
Дракула''.
2
0
Яница
Яница
25.05.2012 17:11
Тези дето се мислят за вампири са душевноболни или малки. Симона вкусът на кръвта ти харесва, защото ти така искаш! Пии си кръв все едно. Но не разправяй, че си вампир, защото дори и да съществуват едва ли пишат по форумите "Аз съм вампир"!
Та по темата, болестта е реална, но все по - малко хора успяват да я отключат. Вярвам във вампирите, но ги намирам за генетична мутация, не и ктао нещо, което няма обяснение. Жанра фантастика също ми допада и често попадам на книги и филми за тях. Това е от мен :)
0
0
Иси
Иси
18.05.2012 20:15
Аз съм за! Има милиони неща на тази планета, които ние не можем да видим и проумеем. ;)) Не вярвам на тази болет. Може наистина да я има, но ние не знаем нищо за света, който ни обикаля, така че не можем да сме категорични в отговора си! Все пак подкрепям хората, които казват, че не вярват във вампири. Всеки си има мнение, нали. ;))
1
0
вампири НЕ СЪЩЕСТВУВАТ
вампири НЕ СЪЩЕСТВУВАТ
04.05.2012 15:31
да точно "вампир4е" си!!! вампири НЕ СЪЩЕСТВУВАТ!!!
0
1
олга
олга
29.04.2012 21:44
според мен съ6тествуват все пак аз съм една от тях за жалост но това 4е вампирите не се виждат в огледалото е пълна измислица.вярно е 4е кръвта ги привли4а но аз се опитвам да се владея ако има не6то питайте това е от мен до следва6тият път
0
1
Monny Monsterr
Monny Monsterr
05.04.2014 01:35
От този коментар стигнах до извода, че имаш порфилия и психични отклонения.
2
0