sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»На Йордановден е покръстен Исус Христос

На Йордановден е покръстен Исус Христос

Нина НордНина Норд
Джедай
760558
На Йордановден е покръстен Исус Христос
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На 6 януари отбелязваме Богоявление – това е денят, в който според Библията Йоан Кръстител е покръстил Исус Христос във водите на река Йордан. На този ден имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдана, Богдан, Богомил, Тедосий, Божана, Бояна, Боян.

Детството на Йоан Кръстител е мистерия, знае се само, че той е избегнал избиването на младенците благодарение на ангел, който отворил вратите на пещера пред майка му, която се опитвала да го скрие. Когато поотраснал малкият Йоан, ангелът го отбил от майка му и го научил да се храни с мед от диви пчели.

Йоан е бил син на свещеника Захари и праведната Елисавета, двамата дълго време нямали деца. Архангел Гавриил се явил на Захари в храм и го предупредил, че ще му се роди син. Захари не му повярвал и бил наказан с това, че не можел да изрече и една дума.

След като Дева Мария разбрала, че Елисавета, която й се падала роднина, е бременна, тя отишла на гости при нея. Според Библията точно тогава бебето в корема на Елисавета се преобърнало и така Йоан усетил месията, още докато бил бебе.

Йоан се родил половин година преди Исус. Елисавета пожелала да нарече сина си Йоан, което означава „Бог се смили”, и роднините накарали бащата на бебето да напише, че е съгласен. В момента, в който той написал това, говорът му се върнал.

Йоан чул глас Божи в пустинята и започнал да проповядва. Той водел аскетичен начин на живот, носел груби дрехи от камилска вълна и се стягал с кожен колан, който символизирал отричането от всичко плътско. Хранел се само с мед от диви пчели и с мъртви скакалци.

Проповедите си той започнал през 29-та година на новата ера. Той ходел навсякъде и проповядвал, че хората трябва да се покръстят, за да им се опростят греховете. Той твърдял, че всяко дърво, което не носи добри плодове, трябва да бъде отсечено и хвърлено в огъня.

Хората идвали при него и той ги покръствал в река Йордан. Негови ученици станали много аскети. При Йоан дошъл и Исус Христос, който искал да се покръсти.

Докато протичало покръстването му във водите на река Йордан, небето се разтворило и оттам се чул глас, който казал: „Ти си моят възлюбен син, в теб е моето благоволение! ”

Йордановден

По такъв начин публично било засвидетелствано предназначението на Исус. През 30-та година бил арестуван и проповедническата му дейност приключила.

Той укорявал тетрарха Ирод Антипа, който отнел на брат си съпругата, която се падала племенница и на двамата. Тя се казвала Иродиада и той се оженил за нея, като грубо нарушил еврейския обичай.

Заради това опълчване Йоан бил хвърлен в затвора, но Ирод се страхувал да го екзекутира заради голямата му популярност и нежеланието да си навлече гнева на масите.

Дъщерята на Иродиада Саломе забавлявала Ирод по време на рождения му ден. Като награда за танца й Ирод й обещал да изпълни всяко нейно желание.

Тя, научена от майка си какво трябва да поиска, пожелала главата на Йоан Кръстител. Иродиада била бясна, че целият народ бил разгневен заради брака й.

Ирод се натъжил, но нямало как да откаже, след като вече бил обещал. Той изпратил оръженосец, който отсякъл главата на Йоан и я донесъл върху блюдо на Саломе, а тя я дала на майка си.

Според една легенда Иродиада не разрешила да се погребе главата на Йоан Кръстител и заедно с тялото я скрила в двореца си, откъдето тя била открадната от християнка, преоблечена като слугиня.

Главата била сложена в глинена делва и погребана на Елеонската планина. След няколко години богатият християнин Инокентий решил да построи на това място църква и при разкопките за основите открил делвата с главата, която била опозната веднага.

Преди смъртта си Инокентий, който се страхувал, че реликвата ще бъде унищожена, я скрил в църквата си, където тя била затрупана от разрушилите се от времето стени. Според много храмове точно те притежават частица от черепа на Йоан Кръстител и много туристи се стичат в различни части на света, за да я видят отблизо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
www.pismatanahristos.com
www.pismatanahristos.com
30.07.2013 16:03
Отидете към Него и неговото любящо слово на адреса по-горе!
0
3
мене :)
мене :)
14.12.2011 16:36
аз съм родена на На Йордановден...
0
2
Jetti
Jetti
28.02.2011 11:32
Почти е добре написано, но на някои места има грубо отношение към Исус. Описан е като някаква вещ. Как може Исус да има предназначение ? Дано се смили над теб и ти прости за тази грешка.
2
0