Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Психология на лилавия цвят

Психология на лилавия цвят

Психология на лилавия цвят

Лилавото и неговите вариации теменужено, виолетово, пурпурно се причисляват към топлите цветове въпреки, че нещо в него остатъчно напомня за студенина и резервираност. Лилавият цвят има доста вариации и издава подсъзнателното желание на човек той да бъде харесван, загадъчен, енигматичен и елегантен.

Смята се, че лилавото е любима окраска на творческите натури. Такива хора обикновено доста често се намират в душевен смут. Те са деликатни, чувствителни, подвластни са на настроенията на бушуващите емоции, а духовното при тях стои на пиедестал.

За такива хора изборът на лилав цвят често означава желание да избягат от реалността. За тях по примамлив изглежда светът на мечтите и копнежите. Склонни са да усещат себе си като мъченици, като различни сред останалите, които ги обграждат.

Психология на лилавия цвят

Склонността им да се отнасят в имагинерни светове, изпълнени с нереализуеми неща, често е причина останалите да ги схващат като особняци и комплицирани личности. Човек, който се захласва по виолетовите нюанси, има особен усет за естетическото.

Нерядко той успява да създаде около себе си хармония на съгласие. Същевременно такава личност почти винаги поставя всичко под съмнение и има недоверчив поглед. Любителите на лилавото не са лековерни, но лесно могат да се манипулират със сладки думи за романтика и неизследвани територии.

Такива хора се смятат за оригинални, независими и самостоятелни в действията и преценките си. Лоша шега може да им изиграе това, че понякога са твърде критични към околните. Темпераментът им ярко кореспондира с този на хората на изкуството и като такива те често са склонни да изпадат в депресивни състояния.

За чувствителността на онези от нас, които се увличат по лилавото, може да се говори доста. Това най-често се обяснява с факта, че те са тясно свързани с духовната страна на съществуването.

Психология на лилавия цвят

Нерядко се затварят в себе си и не допускат дълго никой около тях. Нерядко такива хора са медиуми, а в по-честите ситуации са хора, които се изявяват по един или друг начин в сферата на изкуството.

Лилавият цвят се асоциира с магия, творчество, лукс, щастие и чувствителност. В този цвят се открива голяма доза царственост и пищност, което го прави подчертано елегантен и приятен цвят. Наситено е с изключително голям и силен зарад и затова трябва да се внимава и да не се прекалява с него.

Дори да ви се иска, никога не се обличайте от глава до пети в лилаво и то в един тон. Компромисен вариант е да комбинирате няколко нюанса тъмно и по-светло лилаво, като задължително изберете мрачния тъмен оттенък на цвета, който се приближава кум черно. Също добър вариант е аксесоарите и бижутата ви да са решени в лилаво.

Историята на лилавия цвят е причина той днес да се схваща като символ на богатство, защото в миналото това багрило се е добивало и доставяло изключително трудно. Съответно и цената му била най-висока. Идеята за богатството обаче се съчетава с магични и религиозни моменти.

Психология на лилавия цвят

Не е изненадващо, че лилавият цвят е символ на властта и като такъв е инструмент и знак за освещаване. Пурпурното е доста близко до свещеническото и царственото, но в същото време се свързва и с червения цвят, следователно изразява смисли, свързани със страстта, войната и т.н.

Още във Византия лилавият цвят е бил символ не величественото и много владетели са се облагодетелствали от тази цветова символика, представяща властта. Владетелите, родени в пурпурната зала на двореца носели титлата „Багрянородни”.

Самото производство на лилав плат било изцяло императорски монопол.

Сам по себе си виолетовият цвят е като студена комбинация от червено и синьо. Ето защо той често носи „болезнени” внушения и напомня за печал и тъга.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
510
43
34
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
25.02.2019 14:38
Лилавото е много хубав цвят и аз го харесвам. Също така харесвам и синьо, зелено, бяло.
1
0
Dobromir
Dobromir
07.10.2013 19:59
ИЦО и МИЛЕВА са ... хахаха ... стабилни са
2
0
Smile
Smile
30.04.2013 18:06
много обичам лилавоо и мисля, че статията е прекрасна ! :)
4
1
Адриана
Адриана
27.04.2013 16:54
Ицо много си груб бе ... иначе темата е жестока, обожавам лилавото :-)
3
2
лилия
лилия
24.04.2013 22:18
много добре
2
2
Милева
Милева
22.11.2012 14:19
Супер.До скоро бях фен на зеленото. В един момент се усетих, че залитам по лилавото.Анализа ми дойде добре.Да, имам проблеми, иска ми се да се откъсна от тях и да избягам за 2,3 дни някъде.Но беше и сигнал за мен.Осъзнах,че съм започнала да се вземам на сериозно, да се надувам, да посягам към все по-скъпи дрехи...А това не ми е по джоба. Укротихте ме!
3
0
Зори58
Зори58
23.02.2012 19:54
Обожавам лилавия цвят, особено в комбинация със зелено.
3
1
Несса
Несса
05.01.2012 17:53
Статията е чудесна. Дава доста информация. Поне за себе си мога да кажа - невероятни попадения и истини. Хареса ми! Благодаря!
1
2