Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Религии»Чудесата на иконата Златна ябълка

Чудесата на иконата Златна ябълка

Чудесата на иконата Златна ябълка
Снимка: plovdivskamitropolia.bg

Много икони на Божията майка се считат за чудотворни. Една от тях се пази в храма успение Богородично в квартал Горни Воден в Асеновград, защото откакто е построен храмът, тази икона се слави с много извършени чудеса.

Описание на иконата Златната ябълка

Иконата води началото си от ХVII век. Рисувана е с темпер върху дърво през ХVI век от неизвестен зограф и е със сребърен обков с тегло 2 килограма.

На иконата е нарисуван характерен колан и 3 златни ябълки заради което тази ценна икона е получила името Златната ябълка.

Чудесата на иконата Златната ябълка

Иконата Златна ябълка е много почитана сред вярващите християни и е особено упование за бездетните семейни двойки. Затова се чества и специален празник с името Златната ябълка. Празникът е в петата събота на Великият пост, когато се отдава похвала на Богородица и се измолва изцеление за различни телесни и душевни недъзи.

Легенда разказва как една вярваща жена искала да измоли от Божията майка благосклонност да я дари с рожба, но закъсняла за молитвата. На риданията на жената откликнал един свещеник, който дарил молещата се жена с една ябълка, оставена като дар до иконата. След като жената родила дете, тя украсила богато иконата и дарила една изкована златна ябълка.

Оттогава жените вярват, че ако след молитвата пред иконата изядат една ябълка, Божият майка ще ги дари с рожба. Чудесата, извършени от тази икона към майките са многобройни през вековете, в които хората отдават почит на Богородица в храма с чудотворната икона.

Празникът Златната ябълка

Празникът, наречен на златната ябълка, е посветен на Света Богородица, която е пазителка на майчинството. Бъдещите майки носят питки, които раздават на миряните в храма, а иконата украсяват с ябълки и цветя. Украсата остава в продължение на 5 седмици, а според поверието всяка жена, която иска да зачене, трябва да изяде една ябълка, без да я мие или чисти, заедно с дръжките и семената.

Ритуалът за измолване на рожба изисква и изработване на специален колан, който се изработва от 3 бели конеца.

Легендата разказва, че този колан е бил поръчан от Света Богородица на бездетна жена, която нощувала в храма с молба Божията майка да я дари с дете. Този колан жената трябва да носи до зачеването на дете. Тази повеля се спазва до днес.

Друг празник, свързан с тази икона, се нарича от местните Руса сряда. Той се чества на 25- я ден след Великден. След тържествено богослужение иконата се носи на ръце до манастира Свети Кирик, като всеки присъстващ се мъчи за малко да носи иконата.

В храма на манастира се отслужва молебен, а след това се слага обща трапеза.

Иконата често гостува в други манастири и навсякъде я окичват с цветя и ябълки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest