Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Здрав Сън»Фалшиво събуждане - що е то и защо се случва?

Фалшиво събуждане - що е то и защо се случва?

Фалшиво събуждане - що е то и защо се случва?

Понякога в живота ни се случват странни неща, които ни е трудно да си обясним с познатите ни понятия или инструменти и отдаваме на загадъчни явления, но в повечето случаи те имат реално обяснение. Такова явление е фалшивото събуждане.

Същност на явлението фалшиво събуждане

Фалшивото събуждане се отнася до необичайно проявление на процеса на събуждане, което се случва докато човек всъщност все още сънува.

Състои се в обичайни действия - събуждаме се, разтъркваме очи, ставаме и отиваме до кухнята, за да сложим кафето, или извършваме други обичайни действия, когато алармата ни събужда наистина и се чудим дали вече сме станали, или още сме в леглото.

Фалшивото събуждане е преживяване на събуждане, когато всъщност още спим. Често това състояние включва ярки образи и картини на действия, които извършваме ежедневно, и събуждайки се наистина, усещаме чувство на смут и объркване. Някои хора започват да си задават въпроса дали това е сънна парализа.

Прилики и разлики между фалшиво събуждане и сънна парализа

Фалшиво събуждане

Сънната парализа и фалшивото събуждане не са едно и също нещо. Често обаче тези, които изпитват едното състояние, изпитват и другото, така че между тях явно съществува някаква зависимост.

При сънната парализа човек губи за малко способността си да се движи. Може да изпита затруднения в дишането. Често се появява и момент на халюциниране. Изглежда така, че има някой друг в стаята, или някой е близо до леглото и създава затруднения - в движението, дишането.

Основната разлика е, че сънната парализа се случва, докато човек е буден, а не докато сънува, както е при фалшивото събуждане.

Сънната парализа възниква при преминаване от REM сън с бързо движение на очите към будно състояние. Мозъкът се събужда, но тялото още не и за малко мускулите остават временно парализирани.

Може ли да се случи нещо лошо при фалшиво събуждане

Фалшиво събуждане - що е то и защо се случва?

Парадоксите на съзнанието по време на сън създават две възможности:

- Фалшиво събуждане от тип 1 - тогава човек извършва рутинни действия, каквито прави всеки ден, докато все още спи и сънува. Събуждайки се наистина, у него не се създава усещане за нещо лошо, което предстои, а по-късно чувство за дезориентация или недоумение от случващото се, след осъзнаване на ставащото;

- Фалшивото събуждане от тип 2 обикновено е придружено с лошо предчувствие. Понякога този топ събуждане наподобява сънната парализа, особено ако сънят е свързан с невъзможност човек да се движи, да избяга от нещо зловредно. При събуждане нормалното движение обаче е налице. Фалшивите събуждания от този тип са изнервящи и натоварващи, но не са предупреждение за нещо лошо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest