Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Моето Аз»Силата на развитието на интуиция при децата

Силата на развитието на интуиция при децата

Силата на развитието на интуиция при децата

Често използван термин в ежедневието е интуиция или вътрешен глас. Това е само един от начините на функциониране на човешкия мозък. Първият е рационален и дава решение след обмисляне и преценка. Другият е интуицията, която е по-старият начин за решаване на възникнали проблеми.

От древни времена и до днес е останало у човека убеждението, че трябва да слуша своя вътрешен глас. За този цел обаче интуицията е нужно да бъде добре развита и насърчавана. Това започва още от детска възраст. Ето как се развива интуицията у децата.

Нуждата от развитие на интуицията у детото

Децата се нуждаят от връзка със своето шесто чувство подобно на възрастните. Тя ги предупреждава за непозната опасност, помага им да взимат решения. Затова развитието на връзката с вътрешния компас трябва да се насърчава от възрастните.

Всички деца са интуитивни, макар че при някои това чувство е по-силно развито.

Интуитивните деца по-ясно разбират нуждите на тези, които още не могат да ги изкажат - домашни любимци, по-малко братя и сестри. Интуитивните деца, у които тази способност е насърчавана, са способни като възрастни успешно управляват стресовите фактори, които съпътстват ежедневието и това им дава възможност да се оформят като здрави, балансирани и добре работещи с интуицията си хора.

Потискането на вътрешния глас е в състояние да превърне малкия човек във възрастен индивид с ниско самочувствие, със съмнения в себе си, с трудности в междуличностните отношения и объркване при взимане на решения.

Начини възрастните да поддържат интуицията у децата

Интуиция при децата

Положително отношение, когато децата изразяват интуицията си

Децата често изказват категорични прогнози, с които смущават или дори плашат родителите си, но често те се сбъдват. Това се дължи на факта, че интуитивните деца са силно възприемчиви и използват своите наблюдения за привличане на внимание или получаване на желаното. Положителното отношение към тези им действия ги кара да се чувстват специални, а това ги изгражда като личности със самочувствие.

Внимание към здравето на детето

Ако интуитивното дете иска да наложи своите доводи агресивно, това може да е реакция на постоянния приток на информация от външната среда, а силните емоции, които приема постоянно, са в състояние да увредят крехкото му емоционално здраве.

Подкрепа и внимание към интуитивното дете

Ако едно дете е по-проницателно, то и родителите трябва да имат същата настройка. Предоставянето на любяща подкрепа за детето ще му помогне да изгради силно доверие в себе си в зрялата си възраст. В същото време ще запази непокътната тази ценна част от себе си и ще я управлява правилно в по-късна възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest