Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Животни»Символика на внезапно влетяла птица в къщата

Символика на внезапно влетяла птица в къщата

Символика на внезапно влетяла птица в къщата

Суеверията за птица, която влети внезапно в къща, съществува от незапомнени времена. Древните хора са забелязали, че неканеният малък гост носи със себе си важни събития, положителни или отрицателни. Каква символика носи птицата в случая, зависи от някои подробности, които ще разгледаме в статията.

Каква символика носят птиците?

В древни времена сред почти всички народи птиците са въплъщавали човешката душа или са играли ролята на водачи в друг свят. Така започва поверието, че ако птица влети в къщата през прозорец, тогава душата на починал се връща в света на живите с важна новина или с призив да отидете след нея. Днес птиците не се свързват с човешките души, но суеверието се е закрепило в съзнанието на хората. И досега хората се притесняват и страхуват, ако видят крилат гост в дома си.

Става особено зловещо, когато птица се удари в стъклото, опитвайки се да влети. Но това поведение на животното може да не се дължи на лоша поличба, а на факта, че окото на птицата не вижда прозрачната преграда.

Хората не се радват особено на птици, които долитат с клонка в човката си. Добре е, ако клонката е паднала от човката и не е останала в къщата. Ако се случи такава неприятност, тогава трябва да вземете клонката не с голи ръце, а с бяла кърпа и да я изхвърлите навън. В зависимост от това коя птица е влетяла през прозореца, значението на знака може да бъде положително или отрицателно.

Ако в дома влети бързолет

Значението на знака е двусмислено и зависи от поведението на бързолета. На крилатия гост трябва да се предложи почерпка. И докато яде, го наблюдавайте. Ако бързолетът охотно кълве храна, държи се спокойно и не се страхува от човешка близост, тогава можете да очаквате положителни новини. Една жена може да се надява да зачене дете. А човек, който се съмнява в бизнеса, който е започнал, може да разчита на подкрепата на другите. Ако бързолетът отказва да яде, държи се тревожно и се втурва из стаята, това означава, че предстои неприятно събитие.

Ако в дома влети лястовица

Символика на лястовицата у дома

Ако птицата долети или почука на прозореца, тогава скоро ще дойдат добри новини. Лястовицата е предвестник на просперитет и успешни дела. Има обаче нюанс на това суеверие: ходът на тези дела ще бъде успешен, ако човекът, който живее в къщата, не върви срещу съвестта си. Много народи имат суеверия по за лястовиците. Ако вземете камъчето, което е донесла от лястовиче гнездо, това ще допринесе за късмет. През пролетта, за да станете по-привлекателни, трябва, когато видите първата птица да пристига, да измиете лицето си с мляко. А белгийците вярват, че лястовица, която чука с човката си по стъклото на прозореца, носи вест от починал роднина, че е в рая.

Ако в дома влети славей

Признаците за славея у дома винаги са положителни. Добра поличба е, ако птица лети през прозореца. Тя носи богатство и просперитет на крилете си. Рядко се случва славей да долети в къща. Но това се случва в частни къщи в селските райони. Собственикът трябва да предложи на влетялата птица у дома лакомство, след което да я пусне. Когато славеят излети, хвърлете след него три житни зърна или друго зърно.

Ако в дома влети врабче

Ако славеят е свързан изключително с положителни суеверия, то врабчето, което влети в къщата, не обещава нищо положително. Посещението на малкия гост предсказва предстоящата смърт на роднина. Окултистите смятат врабчето за предвестник на нещастие. Но езическите славяни имат свои собствени представи за врабчето. Врабчето символизира младоженеца, следователно:

- ако излети през прозореца, момичето, което живее в къщата, скоро ще се омъжи;

- ако се установи на тавана, млад и красив човек - бъдещият съпруг - ще почука в къщата на момичето.

Ако вкъщи влезе врабче

Ако синигер влети в къщата

С този малък гост са свързани положителни поличби; ако синигер влети в къщата, тогава ще дойдат или добри новини, или дългоочаквани гости. Ако синигер седи на рамото на жител на къщата, тогава е време този човек да си пожелае нещо.

Ако в дома влети врана

Черната птица се свързва с тъмните сили, но в същото време и с мъдростта. В древността се е вярвало, че символът на враната е специален, защото носи вести от починали роднини и свързва света на живите със света на мъртвите. Горският гарван едва ли ще влети в човешки дом, тъй като предпочита да живее в гората. Но не трябва да се страхувате от посещението на градската врана. Най-често това е предупреждение към собствениците, намек, че негативните събития могат да бъдат избегнати. Чавки и гарвани, кацнали на покрива, предвещават сватба.

Ако в дома влети гълъб

Предвестник на щастието. Може да показва:

- встъпване в брак;

- зачеване на дете;

- началото на светла жизнена ивица, ако оперението е бяло;

- предпазване от пожари и бедствия, ако птица се разхожда по стрехите или перваза на прозореца;

- благополучие и просперитет, ако гълъбът държи предмет в човката си.

Ако в дома влети кукувица

Кукувица у дома - какво означава
Снимка: pinterest.com

Рядък гост в човешкото жилище. Предупреждава за възможността от пожар.

Символика на кукувицата в зависимост от това, как птицата влетя в къщата

Значението на влетялата кукувица у дома зависи от това как птицата е попаднала в човешкия дом и какво се е случило с нея:

- Влетяла е през отворения прозореца - така птиците най-често попадат в къщата. Тъй като в старите времена прозорците се смятали за вход на мъртвите души, вероятно носи вест от починал близък човек.

- През отворена входна врата. Или предвестник на сериозно заболяване и дори смърт на един от жителите, или индикация за предстоящото пристигане и дългосрочен престой на роднини.

- През отворена балконска врата. Смята се, че птицата носи парично богатство или ще има нов член на семейството.

- През комина. Или предстоят неприятни събития, или птицата просто е замръзнала и намерила източник на топлина, ако това се случи през зимата.

- В офис или друго работно пространство. Възможно е да има конфликти в екипа, проблеми с изпълнението на задачите, финансови затруднения и машинации на конкуренти.

- Птицата се разбива и умира. Това е ужасна гледка, но предвещава само дребни проблеми, свързани с финансови загуби, лошо здраве или клюки.

- Котката грабва птицата. Неприятна случка, но не носи негативизъм. И дори е възможно мустакатият домашен любимец да е спасил собствениците от нещастието, което пернатият гост носи в къщата.

- Птицата се е изходила. Птичите изпражнения обещават печалба и финансово благополучие. Особено благоприятно е, ако птица го направи на човек в стаята. Очаква го паричен късмет.

Не се страхувайте, ако птица влети в прозореца или удари клюна си в стъклото. Не трябва да мислите за негативното, за да не се програмирате за неприятности. Това е безобидно живо същество, уплашено, опитващо се да излети. И вие трябва да му помогнете, да отворите широко прозореца и вратата, да го насочите в правилната посока.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest