Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Тайните на планетата джудже Плутон

Тайните на планетата джудже Плутон

Тайните на планетата джудже Плутон

Навършват се 90 години от откриването на планетата Плутон. Тази сравнително млада за нас планета е всъщност един скалист свят, който в началото се е приемал за част от планетарните обекти. В сравнение с останалите небесни тела Плутон не е толкова добре познат. Ето какво знаем за нея.

Какво знае науката за Плутон

Орбитата на Плутон се намира на разстояние 5.7 милиарда километра от Слънцето. Тази планета-джудже е по-малка в сравнение с Луната. Нейния диаметър е 2250 километра.

Плутон се движи бавно, а орбитата на джуджето е елипса. Един ден на Плутон се равнява на 6 земни дни, а годината е 248 земни.

Структурата на планетата е главно скалиста, атмосферата му е рядка, а тъй като е много отдалечена от Слънцето, повърхността на Плутон и студена.

Как е открит Плутон

През 40-те години на 19-ти век астрономите започват да подозират, че зад Нептун има масивен обект, който влияе върху орбитата му. Вниманието се насочва към непознатия обект Х, но чак на 18 февруари 1930 година един 23-годишен студент, на име Клайд Томбо успява да открие Плутон. Нова технология, която прилага в откритието си, позволява на научния свят да потвърди успеха на Томбо.

Кръстница на новоокритото небесно тяло става 11-тодишната ученичка Венеция Бърни, която предлага името на древногръцкия бог Плутон, владетелят на подземното царство да бъде дадено и на тънещия в мрак свят на планетата.

След откриването Плутон е класифициран като планета, който статут запазва 76 години.

През 2006 година Международния астрономически съюз решава, че небесното тяло ще се числи към планетите-джуджета заедно с Ерида е Церера.

Интересът към Плутон се възроди отново сред хората през 2015 година, когато сондата Нови хоризонти, изпратена от НАСА, прелита близко до планетата. Изображенията показват, че Плутон има ледници, сини небеса, планини, луни и червен сняг.

Къде е Плутон

Оказва се, че Плутон е всъщност една загадка, която предстои да бъде изследвана и анализирана. Идеята е около Плутон да бъде изпратен орбитиращ апарат, или пък на спътника му Харон да бъде изпратен спускаем апарат за изследване на загадката, която представлява тази планета.

Някои факти за Плутон будят интереса на всеки с изследователски дух. Плутон има много слаба гравитация, а водата му е 3 пъти повече, отколкото на всички океани на Земята. Почти ¼ от повърхността му е покрита с огромен ледник наподобява по форма на сърце. На сондата Нови хоризонти, пътувала към Плутон, са били нужни 9 години за това пътешествие. Най-интересните открития може би предстоят.

Вижте още:

- НАСА предлага разходка на Плутон;

- Живот на Плутон – мит или реалност?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest