Митове за Родопите

Митове за Родопите

Името на планината Родопи е познато от древни времена. Най-значителните древногръцки поети - Омир, Вергилий и Овидий я споменават.

През Средните векове е наречена Славееви гори, вероятно от името на местен управител с име Слав. Турците дали име на планината Доспат, вероятно от древната титла деспот.

Легенди за появата на Родопите

Легендарната слава на Родопа планина е свързана с подвизите на Момчил юнак, деспот Слав и Иванко, а древната история помни походите на Александър Македонски, Октавий и Лала Шахин през проходите на планината. Още по-омайваща въображението е легендата за появата на планината. Тя е с най-древни корени от митологията.

Според преданието, запазено още от времето на траките, Родопа била красива девойка, желана от боговете. Всеки от тях се надявал тя да му стане жена. Най-ревнив към нея бил бог Хемус, който искал да я скрие от другите богове и хвърлял каменни блокове. Легендата гласи, че от тях са израснали прочутите седем тепета на Пловдив. Тъй като разбрал, че не може да опази красивата девойка, богът я вкаменил и тя се превърнала в планина - красива и загадъчна.

Друга легенда пък разказва, че Родопа и Хемус били брат и сестра - деца на морския бог. Те играели по цял ден на воля из околността и измисляли все нови лудории. Един ден решили да се маскират като старци. Хемус си направил дълга бяла брада, а Родопа разплела русите си коси.

Старият бог, владетел на света, зърнал играта им, разсърдил се и превърнал Родопа в планина. Хемус уплашено погледнал сестра си и също се вкаменил. Така се появили Родопа и Хемус, които оттогава стоят далече един от друг, защото злият бог разстлал между тях обширна низина.

Легенда за Орфей и Родопа

Красивата и тайнствена Родопа планина е родното място на певеца Орфей, който я огласял с песните си. Той скитал по цял ден из планината и веднъж седнал да си почине на един връх.

Митовете от Родопите

Из зад една скала се показала триглава змия и запълзяла към него. Търкулнали се камъни, Орфей се стреснал и видял змията. Вече било късно да избяга и затова той запял. Змията се спряла, заслушала се и се унесла в песните му. Три дни и нощи звучали чудните песни на Орфей, докато накрая змията заспала. Той побягнал и изчезнал, но родопчани още помнят прекрасните му протяжни мелодии, които и днес звучат в песните им.

Легенда за Родопите и Слав

Някога в Родопа планина живеел праведен човек, който се бил обрекъл на Бога. Казвал се Слав. Свещеникът живеел уединено, далече от хората, познавал билките и приготвял лекове, с които лекувал всякакви болести.

Славата му се носела надалече, хората го търсели, а той можел да излекува и най-тежко болните с лековитите си билки, с чист въздух и добра дума.

Слав живял дълго и помагал на хората. От признателност народът нарекъл планината на негово име - Попславова или Славеева планина.

Наред с това обаче в паметта на народа продължавала да живее легендата за красивата Родопа, затова нейното име са наложило за планината, а поляната с дъхави треви, която се намира на най-високия връх на планината се нарича Попславова поляна.

Вижте още:

- Мистично място в Родопите лекува страшни болести и разваля магии;

- Загадъчен подземен град се крие в Родопите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest