Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Интересни Факти»Императорите, които умират от старост

Императорите, които умират от старост

император тиберий умира от старост
Снимка: Egisto Sani/ flickr.com

Да управляваш могъща империя било както висша чест, така и опасно занимание. Повечето императори са имали неспокоен живот и са го завършвали не по естествен начин. Измяна, лош късмет, малодушие - независимо от причините, стоящият начало на империята, рядко е умирал от старост.

Изследователите на този аспект от живота на императорите отчитат факта, че само 17 от общо 69 императори са починали от естествена смърт. Останалите са убити от заговорници, загинали с в битка или са се самоубили.

Рискът императорът да загуби живота си в началото на управлението си е бил най-висок. Трудностите и изискванията на длъжността, липсата на политически опит е завишавал силно опасността. След като отминат 13 години от управлението му, рискът от заговор при всеки император, който постепенно намалявал във времето, стига най-ниските си нива. След като отминат тези години този риск отново нараствал.

Шансът да завърши управлението си, без да бъде убит, при всички императори не надвишава 30 процента. Затова тези от тях, които са достигнали този истински успех, заслужават по-особено внимание. Ето някои от тях.

Октавиан Август - първият император на Римската империя не блести с качества на пълководец, но се обгражда с правилните хора във всички области и те работят за него, градейки името му. Това е вероятно причината Октавиан да доживее до 77 години, една солидна за тогавашната епоха възраст.

императори умиращи от старост

Макар че здравето му е подкопано от редица нещастия като смъртта на внуците му, определени за негови наследници, той дочаква края си в леглото, въпреки съмненията, че жена му Ливия го е отровила.

Император Тиберий - този римски император умира на 78 години и отново и при него има съмнения, че след като е обявен за мъртъв неочаквано идва в съзнание, но е удушен от лоялен на Калигула човек. Съмненията обаче не променят факта, че Тиберий успява да се задържи на престола до сериозна възраст, без да стане жертва на убийство от заговорници.

Септимий Север - римски император, за когото има интересно виждане - не е трябвало да се роди, защото е бил прекалено жесток владетел и не е трябвало да умира, защото е бил много полезен за държавата. Може би това е отговорът на въпроса защо този император е подминат от насилствена смърт и завещава на наследниците си силна държава.

Луи ХІV - най-дълго управлявалият монарх в цялата история досега успява да се задържи рекордно дълго на престола на Франция благодарение на същата тактика, която използва Октавиан Август - той се обгражда с полезни хора ю, които работят за просперитета му. Изключителен нюх и находчивост, остра проницателност са качествата, които го запазват на върха, въпреки многобройните предпоставки да бъде принудително отстранен. Умира няколко дни преди да навърши 77 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest