sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митология»Митът за аргонавтите искат помощ от Медея

Митът за аргонавтите искат помощ от Медея

Митът за аргонавтите искат помощ от Медея

Похищението на Златното руно, за което се разказва в древногръцката митология, е подвиг, извършен от героя Язон, предвождащ други древни гръцки герои в похода до Колхида. Целта на похода била чрез този подвиг Язон да получи отнетата му власт над Йолк.

В това истинско героично пътешествие Язон и аргонавтите били подкрепяни от богините Хера и Атина, както и от Афродита, тъй като препятствията, през които трябвало да преминат и да успеят, не били по силите на простосмъртните, пък макар и да са герои.

Царят на Колхида, Еет, който пазил Златното руно в свещената гора на Арес с помощта на огнедишащ дракон, който никога не заспивал, поставил на Язон неизпълнима задача - да изоре нивата на Арес, впрегнал огнедишащи бикове, да посади зъби от убития от Кадъм дракон и когато от тях изникнат войници в железни доспехи, да ги победи.

Задачата била невъзможна за изпълнение, ако Язон не получи помощта на магьосник, а в двореца на Еет такава била само дъщеря му Медея. Богините се потрудили тя да бъде прободена с вълшебна стрела от богинята Афродита и да се влюби в Язон, за да му помогне.

Язон приел искането на царя на Колхида и завръщайки се при своите другари на Арго им разказал за поръчението, което получил от царя. Той споделил, че е решил да помоли за помощ Медея. Тогава се случило знамение - един бял гълъб, преследван от сокол, долетял до Язон и намерил убежище в диплите на наметалото му. Тогава прорицателят Мопс, който бил част от екипажа на Арго, убедил всички, че това е божествен знак за благосклонността на боговете към решението на Язон да поиска от Медея помощ за тази тежка битка.

В същото време цар Еет свикал жителите на Колхида и им съобщил, че трябва да пазят аргонавтите, за да не могат да се спасят с бягство. Царят смятал, че Язон ще загине на нивата, а колхидците ще опожарят Арго с всички герои на борда.

Медея, която била влюбена в Язон и искала да го спаси, приготвила вълшебни мехлеми и се отправила към храма на богинята Хеката, където Язон пристигнал, за да я помоли за помощ. Тя му дала вълшебното биле и му казала как може да победи на нивата.

Язон помолил Медея да го последва в Йолк, където да се ожени за нея. Така Язон получил не само жизнено необходимата му помощ, но и съгласието на девойката да стане негова жена като избяга с него от Колхида след похищението на Златното руно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest