Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митология»Митa за Язон взима Златното руно

Митa за Язон взима Златното руно

Митът за Язон взима Златното руно

Според древногръцката митология Златното руно е златна овча кожа от овена, на чийто гръб Фрикс и Хела - децата на цар Атамант и богинята на облаците Нефела, избягали през морето от мащехата си Ино. В Колхида Фрикс го пренесъл в жертва на боговете, а колхидците го пазели с помощта на дракон, който не заспивал и бълвал огън, за да го пази.

За да донесат това вълшебно руно в Йолк, аргонавтите, водени от Язон, трябвало да преодолеят невъзможни препятствия. Стигайки обаче в Колхида, те се убедили, че съвсем сами не могат да вземат руното. Помощта трябвало да дойде от магьосницата Медея, която била дъщеря на цар Еет.

Пронизана от стрелата на богиня Афродита, Медея се влюбила в Язон и решила да му помогне да вземе руното. И когато нейният баща - царят на Колхида Еет, син на бог Хелиос, който пазел златното руно, поставил на Язон задачата да изоре нивата на Арес с биволи, бълващи огън, да я засее със зъбите на дракона, убит от Кадъм, да убие войните, които ще се родят от тези зъби, за да получи Златното руно, Медея научила Язон на всички магии, с които да изпълни мисията успешно.

Еет се досетил, че само дъщеря му може да е помогнала на Язон и затова решил да го убие. Медея разбрала замисъла на баща си и отишла тайно през нощта при аргонавтите, за да накара Язон да я придружи до свещената гора на Арес, където висяло руното, за да вземе тайно и да избягат.

Пристигайки на мястото, те видели, че всичко наоколо е тъмно, само руното блестяло, окачено на свещеното дърво. Но страшният дракон, който пазел тази реликва, също бил там и бълвал огън срещу пришълците. Медея обаче успяла да го приспи със заклинания и вълшебни билки.

Когато драконът заспал, Язон откачил Златното руно и се върнал на кораба Арго, където го чакали аргонавтите. Те бързо се качили на кораба си и отплавали от Колхида, преди Еет да разбере за случилото се. С тях заминала и Медея.

Рано на другата сутрин Еет разбрал измамата, с която Язон откраднал руното на златния овен с помощта на дъщеря си, и заповядал бегълците да бъдат преследвани и догонени, а на чело на преследвачите застанал синът на Еет - Абсирт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest