sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Матусал - най-старата звезда във Вселената

Матусал - най-старата звезда във Вселената

матусал
3D куб Ubik за деца и възрастни-16%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
14.28 лв.
Виж ››

През 2000 година учените се опитват да датират това, което според тях е най-старата звезда във Вселената. Те правят спътниково наблюдение и чрез изчисления стигат до извода, че звездата HD 140283, наричана също Матусал, е на изумителните 16 милиарда години.

Тази цифра се оказва доста объркваща, защото възрастта на самата Вселена е изчислена на 13. 8 милиарда години. Как е възможно една звезда да е по-стара от нея?

Остава да се уточни дали всъщност Матусал не е на по-малко години, или Вселената не е толкова млада, както се смята досега. Затова започва усилено наблюдение на Матусал.

Тази забележителна звезда е кръстена на библейски патриарх, за когото се твърди, че е починал на 969 години, което го прави най-дълголетния персонаж от Библията. Любопитната звезда, наречена на негово име, се намира на около 190 светлинни години от Земята, в съзвездието Везни и се движи по небето с 1. 3 милиона километра в час.

Матусал покрива ширината на Луната на всеки 1500 години. Звездата не може да се види с просто око, наблюдава се само с телескоп. Интересен факт е, че тя съдържа само 1/250 от съдържанието на желязо в нашето Слънце.

Бедният на метал небесен гигант е съставен основно от водород и хелий и съвсем малко желязо. Това значи, че звездата е възникнала когато водородът и хелият са господствали във Вселената и преди желязото да стане обичаен метал.

най-старата звезда във вселената

Със сигурност няма как Матусал да е по-стар от самата Вселена с цели 2 милиарда години и затова учените отново работят върху идеята, че остатъчният хелий дифундира по-дълбоко в ядрото, оставяйки по-малко водород за изгаряне чрез ядрен синтез. При по-бързо използване на горивото възрастта се намалява.

Друг фактор е количеството кислород в звездата. Тя има по-високо съотношение кислород към желязо, тъй като кислородът не е бил в изобилие няколко милиона години и това отново сочи, че звездата е на по-малка възраст от 16 милиарда години. В резултат на всички нови изчисления се стига до извода, че Матусал е на възраст съвместима с тази на Вселената.

През май миналата година група астрономи успяват да направят по-точни изчисления, според които Матусал е на 12 милиарда години и това откритие е още една стъпка в доказателствата за картината на Големия взрив, поставил началото на нашата Вселена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest