Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Живот след смъртта»Регресия и прогресия - за какво помагат?

Регресия и прогресия - за какво помагат?

Регресия и прогресия - за какво помагат?

Двата метода на терапия - регресия и прогресия набират все по-голяма популярност в последните години. Какво представляват те и какви са ползите от тях?

Регресията е метод на терапия, който помага на човек да осмисли и преодолее проблеми от настоящето си чрез миналото. Това става като се използват възможностите на подсъзнанието да разкрие съдбовни моменти от време, за което нямаме спомени, върху настоящето. Регресията може да разглежда минали събития както от сегашния живот, така и от минали животи.

Прогресията почива на същия принцип, но обърнат към бъдещето. Идеята е да се проучат бъдещи събития, заложени в настоящето заради развитието на индивида, неговите възгледи, мироглед, начин на живот.

Има идея според която бъдещето е подвижно и подвластно на настоящите ни действия. В същия ред на мисли, миналото също се определя от несъзнателни индивидуални или колективни нужди и съюзи.

Вярата или не в истинността на преживяванията и образите по време на регресия и прогресия са въпрос на лични виждания, но всеобщото мнение е, че подлагането на регресивна хипноза води до положителна промяна в качеството на живота.

В процеса на регресия не само получаваме информация за произхода на даден проблем, но и прекъсваме обвързаността си с него. Обикновено става въпрос за травматични преживявания, оставили емоционален отпечатък, който ни тревожи подсъзнателно в настоящето.

Регресията е много интимно преживяване, което може да разреши изключително сериозни емоционални проблеми, но чистото любопитство не бива да бъде водещо в такова решение, защото може да има сериозни разочарования.

Терапия прогресия и регресия

Прогресията от своя страна, напомня за гадаене, защото се отнася до бъдещи събития, но техниката всъщност няма за цел да предрича бъдещето. В прогресивно състояние човек може да разгледа или предусети множество възможни времеви линии, да види всички възможности, които да го отведат до решаването на проблем, който е смятал за прекалено сложен и неразрешим.

В тежка и отчайваща житейска ситуация прогресията е винаги поглед към позитивна промяна, която възвръща надеждата и носи оживление.

Затова регресията и прогресията имат целебен ефект върху живота, но опитът с тях трябва добре да се осмисли, а да не бъде самоцел. Всичко опира до висока лична осъзнатост, която да помогне на човека да излезе от емоционалните водовъртежи и да навлезе в спокойните води на позитивния ежедневен живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest