sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Успеха»Притчата за талантите и успеха

Притчата за талантите и успеха

Притчата за талантите и успеха

Притчата за Спасителя на талантите е описана в Писанието, като нейната история служи за илюстрация на това, колко струва талантът като обменна монета и до колко човек може да оцени неговата истинска стойност.

Притчата разказва за това, как човек решава да раздаде имота си на своите слуги според техните сили и възможности. На първия слуга дава пет таланта, на втория два и не третия един. След като му ги поверява, той отпътува за чужбина.

Когато се завръща, човекът решава да поиска сметка на своите слуги и да провери какво са сторили с талантите. Така първият слуга с петте таланта връща общо десет – през изминалото време той използвал петте таланта, за да спечели още пет.

Това носи радост на неговия господар и той го възхвалява.

Пристъпва втория слуга с двата поверени таланта, като той носи още два. Слугата бива възхвален за своята смелост.

Накрая идва ред на третия слуга, който се връща с празни ръце. Той заровил своя талант, защото се страхувал, че ще изгуби парите и ще бъде обвинен за загубата.

Господарят реагирал сурово, изпратил слугата в тъмница и дал неговия талант на онзи, който е спечелил най-много.

Смисълът на тази притча е дълбоко житейски. Въпросният господар е всъщност Бог, а слугите са хората. Истинското значение се крие в това, че Бог поверява ценни дарове на народа, като им гласува доверие и им поверява специална мисия.

Господарят разпределя своите свещени дарове според силите на хората, искайки да провери как те ще се възползват от тях и за какво ще ги използват.

Когато Бог се връща, той търси отчет за човешката дейност, като тогава се открояват три типажа на човешко поведение.

Притча за парите

Първият е този, който е хитър, пресметлив и деен предприемач, като той връща получените пари с двойна лихва.

Вторият получава по-малка сума, но въпреки това показва същата пресметливост и използва парите за търговия, предприемачество или ги внася в банка.

Така той също удвоява получените дарове и Господарят е доволен.

Третият поведенчески типаж е страхлив, несигурен и решава да заложи на сигурното – той крие парите, като така няма риск от загуба.

Към него Бог се отнася сурово, защото свещените дарове са дадени, за да бъдат вложени и увеличени чрез човешки усърдия, воля и труд.

Господарят гласува на хората доверие, за да могат те да се усъвършенстват и да се изкачват все по-нагоре. Според притчата, тези, които са бездейни, ревниви и равнодушни, те не оценяват божиите дарове и трябва да бъдат бичувани.

Вижте и други мъдри притчи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest