sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Значение на името Добромир

Значение на името Добромир

името Добромир

На 5 февруари имен ден празнува Добри - Добрин, Добринка, Добромир, Агата, Агатия.

В българския език най-напред се появяват мъжките имена, а женските са техни производни. Името Добромир е от най-стария пласт имена, които са основно от славянски произход. Те се познават по това, че са двусъставни и имат ясно и разбираемо значение. Името Добромир означава: Да носи добрина и мир. Женското производно име е Добромира със същото значение.

Повечето славянски имена са пожелателни. Те изтъкват тези качества, които родителите искат да придобие техният наследник, наричайки го с това име. В средновековието имената са се записвали точно, независимо, че са имали по-дълго звучене.

По-късно обаче започва процес на опростяване на личните имена и те се скъсяват, преобразуват се, запазвайки основното си значение, за да се произнасят и запомнят лесно.

Името Добромир (Добромира) също се опростява и започва да звучи като Добри, Добра, по-късно Добрин и Добрина. С възвръщането на интереса към старобългарските имена Добромир отново влиза в употреба. Днес името битува наред с кратките му форми.

Хората с това име празнуват имен ден на 27 юли. Тогава православната църква чества свети Пантелеймон, свети Седмочисленици и успение на свети Климент Охридски.

значение на името Добромир

Според нумерологията носителите на името Добромир се отличават с желание да помагат, способни са на силни и дълбоки чувства. Те изпитват стремеж за самопознание, но често залитат в окултното, може би защото имат богата интуиция. Не е лесно обаче да бъдат измамени от външни фактори, защото лесно намират пътя към същността на нещата.

Финесът на чувствата, добротата и хармонията са им приоритет, но се случва да е просто поза, криеща истинската им същност.

Добре е да се пазят от поемане на излишни рискове и авантюри, защото са склонни към догматизъм в разсъжденията, който ги отдалечава от същността на нещата.

Стремежът към просперитет ги прави енергични натури и обикновено имат успех, защото се отличават със способност да отличат и отделят важното в живота от суетата на ежедневието.

Добромир е едно от красиво звучащите български имена със стара история, които лесно се артикулират и харесват от хората.

Вижте още:

- Значение на името Красимир;

- Значение на името Камен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest